OECD a redus prognoza de creștere economică pentru Europa

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a redus, astăzi prognoza de creștere economică pentru întreaga zonă euro pe următorii doi ani, avertizând că actuala criza a datoriilor ar putea-o împinge într-o spirală descendentă în cazul în care această criză nu va fi soluționată, informează Adevarul.ro.

OECD estimează că produsul intern brut al zonei euro se va contracta cu 0,1% în acest an, comparat cu prognoza anterioară care prevedea o creștere de 0,2%. Totodată, creșterea economică pe 2013 va fi de doar 0,9%, față de 1,4% cât era estimată anterior. Organizația a declarat că se așteaptă ca rata șomajului să crească la 11,1% la sfârșitul lui 2013, de la 10% în prezent, anunță publicația financiară „Wall Street Journal”.

Modificarea negativă a prognozei este cauzată de puternica recesiune economică din Spania și Italia, țări în care PIB-ul se va contracta cu peste 1,5% în acest an, conform estimărilor OECD. În Grecia, țara de origine și centrul crizei datoriilor suverane, economia se va contracta cu 5,3% iar în Portugalia, țară care este considerată de mulți investitori drept următoarea piesă de domino care va cadea, PIB-ul va scădea cu 3,2%.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  estudiantesperiodismousach.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *