Ofensiva popularilor europeni pentru președinția Parlamentului European: Manfred Weber a publicat acordul încălcat de socialiști și liberali

Liderul popularilor din Parlamentul European, Manfred Weber, a decis să publice acordul politic încheiat în anul 2014 cu social-democrații europenii, și ulterior extins la grupul liberalilor, cu privire la sprijinul reciproc pe care cele două formațiuni urmau să și-l acorde în alegerile pentru șefia instituției, anunță Politico Europe.

FOTO: EPP Group

Weber, reales recent lider al grupului PPE, a transmis o copie a acordului tuturor europarlamentarilor populari europeni, înțelegere pe care socialiștii europeni și liberali o încalcă prin desemnarea lui Gianni Pittella, respectiv Guy Verhofstadt drept candidați pentru președinția PE la finalul mandatului socialistului Martin Schulz.

Grupul PPE și Grupul S&D sunt de acord ca în perioada legislativă 2014-2019 să se sprijine reciproc în alegerea președintelui Parlamentului European. Cele două grupuri convin ca S&D să dețină președinția PE în prima jumătate a legislaturii, iar PPE în a doua jumătate”, se arată în textul documentului citat de Politico Europe (copia acestuia e disponibilă aici).

Ulterior, acordul a fost extins și prin afilierea grupului ALDE la această înțelegere (copia documentului aici).

Citiți și Doi italieni țintesc președinția Parlamentului European: Antonio Tajani, desemnat candidat al popularilor europeni la șefia instituției. Socialiștii l-au propus pe Gianni Pittella

Pentru poziția ocupată timp de două mandate de social-democratul german Martin Schulz, Grupul Partidului Popular European din PE l-a desemnat pe eurodeputatul italian Antonio Tajani drept candidat, în timp ce social-democrați au ales să îl propună pe Gianni Pittella, liderul S&D în Parlamentul European.

Anterior, Martin Schulz își manifestase dorința de a continua să dețină poziția de președinte al PE, un fapt fără precedent și care deja înregistrase o premieră: Schulz este primul președinte al Parlamentului European care deține două mandate consecutive, dar și în două legislaturi diferite. Această intenție a fost sancționată imediat de popularii europeni, care au reamintit riscul încălcării acordului politic din 2014.

La începutul acestui an, liderul liberalilor în Parlamentul European (ALDE), Guy Verhofstadt, ales negociator-șef al Parlamentului European privind Brexit în luna septembrie a anului trecut, și-a anunțat candidatura la șefia Parlamentului European.

Viitorul președinte al Parlamentului European va fi ales pe 17 ianuarie 2017.

Statusul majorității politice în Parlamentul European

Împreună, PPE (215) și S&D (189) au majoritate fragilă în Parlamentul European, însumând 404 eurodeputați din totalul celor 751. O majoritate simplă înseamnă 376 de europarlamentari.

Astfel, dacă atât popularii, cât și socialiștii vor decide să se confrunte pentru șefia Parlamentului European, ambele formațiuni vor avea nevoie de mai multe grupuri politice pentru a întocmi o majoritate, inclusiv de liberali și de verzi.

În cazul în care socialiștii și liberalii ar căuta să formeze o alianță pentru a scoate din competiție candidatul PPE, ei ar avea nevoie de o susținere mai largă.

Cei 68 de europarlamentari ALDE, împreună cu cei 189 ai S&D nu formează majoritatea de 376 de voturi, însă cu susținere din partea Verzilor și a unor voturi primite din partea unor eurodeputați PPE, Verhofstadt sau Pittella ar putea avea șansa de a conduce Parlamentul European.

Viitorul președinte al Parlamentului European va fi ales pe 17 ianuarie 2017.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.