Oficial BERD: Împrumuturile acordate de BCE băncilor au contribuit la evitarea unui dezastru, însă creditele tot sunt greu de obţinut

Europa de Est continuă să fie expusă riscului unei crize de creditare, în condiţiile în care băncile occidentale reduc finanţarea pentru a respecta reglementările mai stricte referitoare la capital, chiar şi după ce Banca Centrală Europeană (BCE) le-a oferit împrumuturi avantajoase, informează BERD, potrivit Mediafax.

Criza datoriilor din zona euro s-a extins în estul continentului prin legăturile comerciale şi bancare, afectând redresarea Europei emergente din recesiunea din 2009.

“Împrumuturile pe termen de trei ani, în valoare de 489 miliarde deeuro, acordate de BCE băncilor au acontribuit la evitarea unui dezastru major, dar creşterea economică încetineşte, iar creditele sunt greu de obţinut” , a declarat Piroska Nagy, director pentru strategie de ţară la BERD în Londra, într-un interviu acordat Bloomberg.

Nagy a spus că BERD este foarte mulţumită că BCE a făcut în sfârşit ceea ce ar trebui să facă o bancă centrală.

“Dar din cauza evoluţiei economiilor, a fluxurilor de capital şi a finanţării comerţului, suntem foarte precauţi în a susţine că am ieşit din zona de pericol”, a avertizat el.

Mai multe declaraţii ale acestuia găsiţi aici.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  123people.at

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.