Oficial britanic: Ameninţarea teroristă în Marea Britanie creşte după ce ISIS a pierdut teren în Siria şi Irak

Amenințarea teroristă la adresa Marii Britanii este în creștere pe măsură ce gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) pierde bătălii și teritorii în Siria și Irak, a declarat sâmbătă secretarul de stat pentru securitate, Ben Wallace, relatează Agerpres, citând EFE.

SI a pierdut Mosul (Irak) și se confruntă în prezent cu o ofensivă susținută de coaliția internațională la Raqqa (Siria). ”Cred că amenințarea va continua să crească, în parte motivată de faptul că SI se prăbușește în Siria și, fie (teroriștii) nu pot merge acolo să lupte pentru SI și atunci încearcă s-o facă acasă, fie s-au întors deja și încearcă să-i inspire și pe alții cu poveștile lor despre califat”, a explicat Wallace la postul BBC Radio 4. În opinia sa, acești doi factori ”implică faptul că amenințarea este, până într-un anumit punct, în creștere” în Marea Britanie.

Citiți și: Raport. Aproximativ 3.000 de combatanți ai Statului Islamic se vor întoarce în Europa dacă gruparea teroristă va fi învinsă

Majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene se așteaptă la o creștere lentă, dar progresivă, a întoarcerilor de combatanți ai Statului Islamic și ai grupării Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fostul Front Al-Nosra), se arată într-un raport al Comisiei Europene.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.