Oficial MAE despre raportul privind abaterile la legislatia europeana: Este important ca Romania nu a fost niciodata sanctionata de CJUE

razvan horatiu raduSubsecretarul de stat in cadrul MAE Razvan Horatiu Radu sustine, intr-o declaratie remisa redactiei, ca transpunerea legislatiei UE este una din prioritatile Romaniei si ca este foarte important Romania nu a fost sanctionata pana acum de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Declaratia oficialului  vine in contextul publicarii celui  de-al 30-lea Raportul anual al aplicarii dreptului Uniunii Europene, prezentat marti de Comisia Europeana.

“Raportul anual al Comisiei Europene privind aplicarea dreptului UE constata o imbunatatire generala a performantei statelor in ce priveste transpunerea legislatiei europene”, sustine subsecretarul de stat.

«Romania avea deschise la sfarsitul anului 2012 , 44 de proceduri de infringement.  Dintre acestea doar 13 priveau transpunerea tardiva in legislatia romaneasca a directivelor UE”, subliniază oficialul MAE.

« Cifra este moderata avand in vedere marimea si populatia tarii noastre. Aceasta cifra este constanta noi avand 30-40 de proceduri de infringement in desfasurare. Este insa foarte important si trebuie subliniat ca de la data aderarii Romania nu a fost sanctionata niciodata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Mai mult, in anul 2012 nu aveam nicio actiune pe rolul Curtii din cauza neindeplinirii obligatiilor de stat membru. » adaugă Razvan Horatiu Radu.

« Aceasta s-a datorat si faptului ca am reusit de regula sa ne conformam in timp util si sa inchidem repede toate procedurile de infringement deschise. » a explicat subsecretarul, adaugand ca « transpunerea rapida a legislatiei UE ramane una din prioritatile noastre ».

Conform celui de-al 30-lea Raportul anual al aplicarii dreptului Uniunii Europene, prezentat marti de Comisia Europeana, din cele 44 de proceduri de infringement deschise fata de Romania, 13 erau pentru intarzierea transpunerii si aplicarii diverselor acte normative ale UE.

In ansamblu, la nivelul intregii Uniuni Europene, 1343 de proceduri de infringement erau deschise pana la finalul anului trecut, in scadere cu 25% fata de anul 2011

Raportul integral al Comisiei Europene, AICI.

Foto: MAE

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *