Oficiali europeni: Derapajul Spaniei este serios, grav. Ţara ar putea fi sancţionată pentru deficit excesiv

Derapajul fiscal al Spaniei este grav, iar autorităţile de la Madrid ar putea plăti scump decizia de a încălca regulile UE referitoare la deficitul bugetar, au avertizat luni mai mulţi oficiali europeni, potrivit site-ului de ştiri Mediafax.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a anunţat vineri, după încheierea summitului UE, că deficitul bugetar va fi în acest an de 5,8% şi nu 4,4% cum este prevăzut în programul convenit cu autorităţile europene pentru reducerea indicatorului la nivelul de 3%, prevăzut în legislaţia comunitară, până în 2013.

“Derapajul este serios, grav”, a declarat Amadeu Altafaj, purtător de cuvânt al comisarului pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi Olli Rehn “sunt hotărâţi să nu negocieze nimic şi să deschidă procedura de sancţiuni pentru deficit excesiv”, a declarat o sursă europeană apropiată situaţiei.

“Până în noiembrie anul trecut ni s-a spus că Spania va depăşi uşor ţinta unui deficit bugetar de 6% în 2011. Pe 30 decembrie, ni s-a comunicat că depăşirea va fi de 2 puncte procentuale, iar acum câteva zile că aceasta este de 2 puncte procentuale şi jumătate, ceea ce înseamnă o deviaţie majoră”, a subliniat Altafaj.

Mai multe informaţii despre subiect găsiţi aici.

Sursa articol: Mediafax

Sursa foto: casanz.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *