Oficialii BCE se reunesc pe fondul presiunilor de a se implica mai puternic pe piețele de obligațiuni

Întâlnirea de joi a conducerii Băncii Centrale Europene se petrece pe fondul cererilor crescânde pentru ca banca centrală să se implice mai mult în soluționarea crizei datoriilor suverane devenind creditor de ultim resort pentru țările aflate în dificultate, scrie Adevarul.ro.

Comitetul este așteptat să mențină dobânda-cheie la nivelul minim record de 1% și să nu se implice mai mult pe piața obligațiunilor, cu toate că investitorii insistă ca banca să recurgă la politici monetare neconvenționale de facilitare cantitativă, anume achiziționarea de obligațiuni suverane pe piețele principale, în stilul Băncii Angliei și Rezervei Federale a Statelor Unite. Decizia în această privință va fi adusă la cunoștința publicului la 2:45 ora României, anunță CNBC.

Deși cererea pentru oferta BCE de împrumuturi pe trei ani, cunoscute sub numele de operațiuni de refinanțare pe termen lung (LOTR) a depășit așteptările, ultimele informații arată că majoritatea băncilor care au contractat astfel de împrumuturi păstrează lichiditățile sau le depun înapoi la BCE în loc să le investească pe piață.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto: wrgmag.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *