Oficialii ungari resping comparațiile cu România: Reformele din Ungaria respectă Constituţia

Un oficial din cadrul Guvernului ungar a respins orice comparaţie cu România într-o scrisoare adresată cotidianului Financial Times şi publicată în ediţia electronică de marţi, potrivit Mediafax, afirmând că “Reformele din Ungaria respectă Constituţia”.

Într-o scrisoare adresată cotidianului Financial Times după apariţia articolului “To Victor the spoils” în 12 iulie, în care se face o comparaţie între criza constituţională din România şi situaţia din Ungaria, Ferenc Kumin, adjunctul secretarului de stat pentru Comunicare Internaţională în Guvernul ungar, susţine că de fapt cele două procese “sunt foarte diferite în toate privinţele”.

“Este adevărat că (premierul ungar Viktor) Orban a condus o reformă extinsă a instituţiilor publice ale Ungariei de când a preluat funcţia. Aceste reforme erau esenţiale pentru revitalizarea şi reînnoirea Ungariei după ani întregi de derapaje care au sărăcit ţara din punct de vedere instituţional şi economic”, a afirmat el.

Kumin susţine însă că reformele au fost larg susţinute în Ungaria şi că au respectat normele constituţionale.

“Acestea au fost adoptate de Parlament în urma unei dezbateri şi analize adecvate. Şi fiecare instituţie principală a ţării a jucat rolul ei în amendarea noilor legi dacă a fost necesar. În numeroase rânduri, preşedintele republicii a trimis legislaţia înapoi la premier pentru a rectifica dificienţele procedurale. Curtea Constituţională a intervenit pentru a se asigura că reformele şi schimbările instituţionale respectă normele constituţionale ale ţării”, a explicat el.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *