Noul Concept Strategic al NATO, pe care liderii aliați îl vor aproba la summitul de la Madrid din 28-30 iunie, reprezintă proiectul Alianței pentru “o eră a competiției strategice” și va reflecta “noua realitate de securitate din Europa”, au consemnat, sâmbătă și duminică, miniștrii de externe ai celor 30 de țări aliate, în cadrul primei lor reuniuni cu caracter informal, care s-a desfășurat la Berlin. Documentul va fi centrat pe noțiunea de “apărare și descurajare” a Rusiei, nu de “îngrădire” a Moscovei, după cum a menționat șeful diplomației americane Antony Blinken, în timp ce România, prin vocea ministrului de externe Bogdan Aurescu, a insistat ca documentul să trateze Rusia drept principala amenințare la adresa NATO și să prevadă întărirea prezenței aliate pe flancul estic și la Marea Neagră.
Prin Conceptul Strategic ce va fi adoptat luna viitoare “vom lua decizii importante, pentru a consolida disuasiunea și apărarea NATO”, a spus, la finalul reuniunii cu pricina, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care s-a alăturat lucrărilor întrunirii aliate prin videoconferință, de la Bruxelles, din cauza diagnosticării sale cu COVID-19.
Sesiunile de discuții, conduse de secretarul general adjunct Mircea Geoană, au vizat negocierea Noului Concept Strategic al Alianței. Noul document, pe care liderii NATO îl vor aproba la summitul de la Madrid din iunie 2022, va stabili modul în care NATO va face față unei lumi mai imprevizibile și mai competitive. Decizia aprobării unui nou Concept Strategic a fost luată la summitul aliat de la Bruxelles din 14 iunie 2021.
La finalul reuniunii, șeful diplomației SUA, Antony Blinken, a insistat că acest document strategic va stabili modul în care Alianța va susține și consolida securitatea transatlantică în fața agresiunii președintelui Putin, precum și a altor amenințări emergente.
Conceptul strategic va viza și “eforturile noastre continue de a ne fortifica poziția de forță pe flancul estic al NATO și de a ne consolida parteneriatele de apărare dincolo de regiune – de exemplu, cu Australia, Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, toate acestea urmând să fie reprezentate la Madrid”, a anunțat Blinken.
Secretarul de stat american a subliniat că împreună cu omologii aliați au fost discutate “contribuții foarte pozitive și substanțiale” la acest proces de redactare al următorului Concept Strategic.
Întrebat dacă politica față de Rusia inserată în Concept va viza “îngrădirea” Moscovei, înaltul diplomat american a nuanțat că nucleul acestui document va fi dat de “noțiunea de apărare și descurajare”.
“Aceasta este ceea ce a adus – a adus Alianța împreună în primul rând, și asta include și în ceea ce privește descurajarea și apărarea împotriva oricărei agresiuni din partea Rusiei. Pot spune cu încredere că acest lucru va fi pe deplin reflectat în Conceptul strategic”, a conchis el.
Din partea României, ministrul de externe Bogdan Aurescu a specificat că viitorul Concept Strategic, care va fi adoptat de liderii NATO la sfârșitul lunii iunie, va stabili reperele majore de acțiune și profilul Alianței pentru cel puțin următoarea decadă, subliniază MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
El a evidențiat, în context, importanța ca acest document strategic să se raporteze, în mod realist și adecvat, la noul context de securitate cu care se confruntă Alianța, prin evidențierea principalelor amenințări și provocări și asigurarea capacității de răspuns eficient și calibrat la acestea. În acest context, Aurescu a subliniat că noul Concept Strategic este necesar să reflecte faptul că Rusia va rămâne principala amenințare la adresa Alianței.
De asemenea, șeful diplomației române a reluat teza sa de la ultima reuniune ministerială, și “a subliniat necesitatea ca Noul Concept să evidențieze relevanța acordată de Alianță apărării colective, ca sarcină principală prioritară a NATO, și să abordeze transformarea pe termen lung a posturii Alianței pe Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră, care are o importanță deosebită pentru securitatea euroatlantică”.