ONU către G20: Creaţi 80 de milioane de locuri de muncă sau vor începe revoltele

Economia globală este în pragul unei noi recesiuni în ceea ce priveşte locurile de muncă, iar şomajul generalizat ar putea provoca revolte sociale în zeci de ţări, atrage atenţia un raport realizat de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) – un organism al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), după cum informează publicaţia The Scotsman, conform romanialibera.ro.

Analiza, publicată înaintea Summit-ului G20 care se va ţine săptămâna aceasta la Cannes, arată că instabilitatea socială este în creştere în 45 din cele 118 ţări examinate.

“Am ajuns la momentul adevărului. Avem o oportunitate, fie şi redusă, de a evita o revenire în recesiune”, precizează reprezentantul OIM Raymond Torres.

Documentul citat – “World of Work Report 2011: Making Markets Work for Jobs” – constată că economia mondială ar trebui să creeze 80 de milioane de locuri de muncă în următorii doi ani pentru a putea să iasă din criză. Dar cum creşterea economică în ţările dezvoltate a început să încetinească, calculele OIM prevăd doar 40 de milioane de slujbe create în următoarele 24 de luni.

Într-o analiză proprie, OCDE a avertizat la rândul său că procentul de creştere economică al Zonei Euro va scădea la 0,3% în 2012, faţă de 1,6% în 2011. Din scenariul creşterii poticnite nu sunt excluse nici SUA, nici economii emergente ca India sau Brazilia. OCDE dă o veste bună, totuşi, grupului G20: chiar dacă în 2012 ar urma să crească doar cu 3,8%, în 2013 plusul economic ar putea să sară spre 4,6%.

O eventuală repetare a crizei economice stârnite în 2007 ar putea tăia în jur de 5% din PIB-ul ţărilor cu cele mai puternice economii până la jumătatea anului 2013 – încheie OCDE inventarierea riscurilor care pândesc sistemul financiar global.

Sursa articol: romanialibera.ro

Sursa foto: sfin.ro

Share daca ti-a placut articolul: