Obama lungeste orarul elevilor, Abramburica mai taie un pic

Presedintele american, Barack Obama, a  anuntat marti, in a 50-a zi a mandatului sau la Casa Alba, o reforma a sistemului de invatamant american. Adica un orar mai lung decat cel din prezent si un sistem de motivare a profesorilor competenti prin acordarea de salarii de merit. “In lumea secolului XXI, in care slujbele pot fi exportate oriunde, exista o conexiune internet, in care un copil din Dallas se afla in competitie cu unul din New Delhi… Educatia nu mai este doar calea spre oportunitate si succes, este conditia succesului”, a afirmat Obama.

Nici un pericol dinspre Romania, unde Ministerul Educatiei taie din ore ca sa faca programa mai atractiva pentru elevi…Iar profesorii se zbat cu salarii de mizerie, din care li se taie si banii de materiale didactice.

Subiectul e prezentat de Romania Libera.

Obama a subliniat ca din cauza deficientelor din educatie “visul american” in sine este in pericol, avertizand ca lipsa performantei din educatie este un pericol imens pentru economia americana in era mondializarii si cu atat mai mult in aceasta perioada de criza economica.
“Zilele de scoala prelungite si anii scolari mai lungi nu sunt idei populare. Nici pentru (fiicele mele – n.n.) Malia si Sasha, nici in familia mea si probabil nici in a dumneavoastra. Dar provocarile acestui nou secol cer mai mult timp petrecut in clasa. Daca acest lucru se poate face in Coreea de Sud, putem si noi sa il facem”, a declarat presedintele SUA, atragand atentia ca sistemul educational american este tot mai des depasit de cel al altor natiuni.
Obama a exemplificat declinul educatiei in SUA, aratand ca elevii de gimnaziu din Singapore sunt in proportie de doua treimi mai performanti decat cei din scolile americane. Mai mult, a atras atentia presedintele, elevii din anul VIII de invatamant din SUA au cazut pe locul noua in clasamentul mondial al pregatirii la matematica. “De prea mult timp acceptam esecul. Destul. Trebuie ca lumea intreaga sa reinceapa sa invidieze America pentru sistemul ei de educatie”, a avertizat presedintele SUA, citat de AFP.
Masurile guvernului sau nu se vor limita la prelungirea orelor de curs, ci si la o evaluare mai drastica a profesorilor. Obama a anuntat, de asemenea, ca statul federal va aloca ajutoare financiare pentru institutiile de invatamant din 150 de districte scolare, pentru acordarea de salarii de merit profesorilor competenti.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *