Oraşul Piteşti, în competiţie pentru Capitala europeană verde 2016

Pitesti_wikipediaMunicipiul Piteşti a intrat în competiţie, alături de alte 11 oraşe din UE pentru a deveni Capitala europeană verde în 2016.

Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor la titlul de Capitală europeană verde în 2016 a expirat și în competiție au intrat următoarele 12 orașe din 11 țări diferite: Dabrowa Gornicza (Polonia), Essen (Germania), Larissa (Grecia), Ljubljana (Slovenia), Nijmegen (Olanda), Oslo (Norvegia), Reggio Emilia (Italia), Santander (Spania), Tours (Franța), Umeå (Suedia), Zaragoza (Spania), Pitești (România), informează, într-un comunicat Comisia Europeană.

Premiul „Capitala europeană verde” este acordat unui oraș care ocupă o poziție de lider în materie de management urban ecologic. Aceste orașe urmăresc să instituie standarde mai înalte în domeniul dezvoltării urbane durabile, ascultând dorințele cetățenilor și promovând soluții inovatoare la provocările din domeniul mediului.

Anul acesta, pentru prima dată, au fost eligibile să candideze la titlul pentru 2016 orașe din întreaga Europă având cel puțin 100 000 de locuitori. În anii precedenți, numai orașele cu o populație de peste 200 000 de locuitori erau eligibile. Întrucât s-a dat și orașelor mai mici posibilitatea de a candida, peste jumătate din candidaturi provin din partea unor orașe cu mai puțin de 200 000 de locuitori.

Un grup de experți internaționali va efectua o evaluare tehnică a fiecărei candidaturi pe baza a 12 indicatori care includ atenuarea și adaptarea la schimbările climatice; transporturile locale; zonele verzi urbane, inclusiv utilizarea durabilă a terenurilor; natura și biodiversitatea; calitatea aerului înconjurător; calitatea acustică a mediului; cantitatea de deșeuri produse și gestionarea acestora; gestionarea apei; tratarea apelor uzate; ecoinovarea și crearea durabilă de locuri de muncă; performanța energetică, precum și gestionarea integrată a mediului.

Câștigătorul va fi anunțat în luna iunie 2014, la Copenhaga, Danemarca, Capitala europeană verde din 2014.

Sursa: Comisia Europeana
Foto:

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.