Organismul anticorupţie al Consiliului Europei, îngrijorat de folosirea procedurii de urgenţă pentru modificarea legislaţiei în România

Organismul anticorupţie al Consiliului Europei, GRECO, şi-a exprimat preocuparea faţă de folosirea în România a procedurii de urgenţă pentru modificarea legislaţiei, în locul procesului parlamentar obişnuit, într-un raport dat publicității marţi. Documentul evaluează progresele înregistrate de ţara noastră în punerea în aplicare a recomandărilor anterioare ale GRECO privind penalizarea corupţiei şi transparenţa finanţelor pe scena politică.

GRECO a urmărit cu atenţie recentele evoluţii din România legate de amendamentele retrase ulterior la legislaţia penală şi consideră că iniţiativele de o asemenea importanţă trebuie examinate cu rigurozitate de parlament, se arată într-un comunicat difuzat marţi de forul de la Strasbourg. Totodată, Organismul anticorupţie al CoE atrage atenţia autorităţilor române să ţină cont, în viitoarele iniţiative legislative, de angajamentele asumate de România în ce priveşte incriminarea corupţiei, ca şi de recomandările sale relevante.

În ce priveşte progresele realizate de România în aplicarea recomandărilor din trecut ale GRECO privind penalizarea corupţiei şi transparenţa finanţelor în politică, raportul conchide că până acum România a pus în aplicare în mod satisfăcător 15 din cele 20 de recomandări formulate în primul raport de acest gen, adoptat în 2010. Două recomandări nu au fost încă implementate, iar trei au fost implementate parţial, mai transmite GRECO.

După intrarea în vigoare a noului Cod penal, în 2014, şi a unei serii de amendamente, incriminarea corupţiei şi a traficului de influenţă în România respectă în mare parte Convenţia penală cu privire la corupţie, se mai arată în comunicat. Organismul anticorupţie salută de asemenea în raportul său adoptarea în 2015 a unor amendamente la legea finanţării partidelor politice şi campaniilor electorale şi a normelor metodologice de aplicare a acesteia, dar şi faptul că Autoritatea Electorală Permanentă a primit responsabilitatea principală şi resurse pentru supervizarea finanţării activităţilor politice.

GRECO face apel la autorităţile române ”să ia toate măsurile necesare” pentru a respecta pe deplin recomandările privind incriminarea corupţiei şi transparenţa finanţării activităţilor politice, se mai arată în comunicat.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.