Organizaţia Internaţională a Muncii: piaţa mondială a forţei de muncă se află într-o “situaţie alarmantă”

Austeritatea şi măsurile prost concepute de reformă în câmpul muncii au împiedicat crearea de noi job-uri, antrenând o situaţie “alarmantă” pe piaţa mondială a forţei de muncă, care nu dă semne de redresare, avertizează Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) într-un raport preluat de Reuters.

În statele cu economie dezvoltată, în special în Europa, condiţiile de pe piaţa muncii nu vor reveni la nivelurile anterioare crizei, din 2008, decât la sfârşitul anului 2016, cu doi ani mai târziu decât se estima anterior, în principal din cauza unei noi încetiniri a producţiei economice, scrie Gandul în pagina electronică.

Numărul şomerilor din întreaga lume va creşte în acest an la 202 milioane, de la 196 milioane la finele anului trecut, astfel că rata şomajului va urca la 6,1%, estimează OIM, agenţie din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, în raportul anual World of Work prezentat luni.

Piaţa muncii s-a deteriorat în ultimele şase luni în întreaga lume, dar mai ales în Europa, unde şomajul creşte puternic.

“Viziunea îngustă a multor ţări din zona euro asupra austerităţii fiscale adânceşte criza locurilor de muncă şi ar putea conduce la o nouă recesiune în Europa. În plus, există tot mai puţin progres în alte părţi ale lumii, spre exemplu în Statele Unite, unde reducerea şomajului pare că intrat pe un trend de încetinire”, notează Torres.

Revigorarea pieţei muncii s-a oprit şi în Japonia, iar ratele şomajului au stagnat în China, India şi Arabia Saudită, se spune în raport.

Între timp, America Latină arată ceva mai bine, datorită evoluţiilor pozitive din Argentina, Brazilia şi Mexic.

“Raportul arată cum combinarea măsurilor de austeritate cu reforme prost concepute pentru piaţa muncii reprezintă cauza reală a situaţiei din Europa, care se extinde încet către alte părţi ale lumii”, avertizează Torres.

Sursa: GANDUL.info
Foto:  freeclassifiedsofindia.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *