Organizația Mondială a Sănătății: Fumatul în filme influențează adolescenții

Vizionarea unui film în care personajele fumează îi poate încuraja pe spectatori, în special pe cei tineri, să-şi aprindă o ţigară şi să devină fumători pe viaţă – acesta este semnalul de alarmă pe care îl trage Organizaţia Mondială a Sănătăţii, încurajând toate ţările să pună în aplicare politici care să restricţioneze în mod drastic aceste imagini, transmite Comisia Europeană.

Fumatul rămâne principala cauză a mortalităţii în Europa care poate fi prevenită. Dependenţa de fumat poate conduce la apariţia multor boli, inclusiv a cancerului, cu precădere a celui pulmonar.

Proiectul Fumatul în filme („Smoking in Movies”), finanţat de Programul de sănătate al UE, aduce dovezi suplimentare în favoarea ideii potrivit căreia fumatul în filme este unul din factorii care îi determină pe tineri să se apuce de fumat. Rezultatele proiectului au la bază un studiu derulat în Germania, Islanda, Italia, Polonia, Ţările de Jos şi Regatul Unit. Grupul de cercetători europeni recomandă o cooperare mai strânsă la nivelul UE prin aplicarea legislaţiei existente în materie de publicitate la produse din tutun şi promovarea şi sponsorizarea unor acţiuni în domeniu. De asemenea, se sugerează introducerea de norme şi orientări clare care să permită o evaluare a filmelor în funcţie de scenele în care se fumează. În prezent, nu există o abordare uniformă la nivel european, deşi majoritatea filmelor sunt difuzate în toate ţările şi în toate limbile.

71% din filmele evaluate conţin scene cu personaje care fumează

În cadrul acestui proiect, mai mult de 16 000 de tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani au fost întrebaţi ce filme, dintre cele mai cunoscute, au văzut în ultimii cinci ani. Apoi filmele menţionate de ei au fost analizate şi au fost identificate scenele care conţin personaje fumând. A reieşit că 71% din filmele cu cele mai multe încasări în perioada 2004-2009 conţin cel puţin o astfel de scenă. S-a constatat că probabalititatea ca o persoană să înceapă să fumeze creşte odată cu numărul de filme vizionate care conţin scene cu fumători.

De asemenea, concluziile proiectului au relevat că acest tip de scene sunt în prezent luate în calcul în sistemele de clasificare a filmelor din ţările participante. Adolescenţii europeni au mai uşor acces la filme, inclusiv la cele care conţin scene cu fumători, comparativ cu tinerii din SUA.

În concluzie, proiectul arată că modificarea sistemului de clasificare a filmelor astfel încât să fie luate în calcul scenele în care se fumează ar fi o modalitate eficientă de a reduce expunerea adolescenţlior la fumat, fără a interveni la nivelul conţinutului filmului. „În viitor, aceasta ar putea contribui la reducerea costurilor sociale şi economice pentru toate ţările din UE”, a declarat Reiner Hanewinkel, coordonatorul proiectului.

Derularea acestui studiu la nivelul UE a evidenţiat faptul că legătura dintre vizionarea scenelor de film în care se fumează şi tinerii care se apucă de fumat este o preocupare prezentă în toate ţările europene. De asemenea, studiul a confirmat nevoia de a interveni pe scară mai largă, fiind vorba de un fenomen ale cărui efecte sunt resimţite la nivel mondial.

Sursa: Ec.europa.eu
Foto:  colheita63.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *