Palatul CEC si Sala Palatului, luminate in albastru de Ziua Mondiala a Diabetului

lionsCluburile Lions din întreaga lume  acorda maxima importanta Zilei Mondiale a Diabetului, respectiv 14 noiembrie.

Anul acesta, printr-un parteneriat multiplu al Cluburilor Lions din Bucuresti cu Banca CEC si Primaria Municipiului Bucuresti  se vor lumina in albastru Palatul CEC si Sala Palatului. Lumina albastra din luna Noiembrie – luna dedicata luptei impotriva diabetului – a cladirilor semnificative din marile orase de pe tot mapamondul formeaza un lant universal ce doreste a atrage atentia asupra bolii diabetice, a pericolelor diabetului si asupra necesitatii educatiei si preventiei acestei maladii.

Sambata 14 noiembrie, intre orele 11- 19, sute de persoane se vor putea testa gratuit, petru depistarea diabeticilor si vor fi indrumati catre Institutul National de Diabetologie “N.Paulescu”.  Evenimentul este organizat de o parte din Cluburile Lions din Bucuresti impreuna cu o serie de parteneri deveniti deja traditionali.

“Este necesară  informarea populatiei iar atragerea atentiei asupra diabetului este binevenita”, a declarat Dr.Andrei Kozma (fost Guvernator al Lions Romania), unul  din organizatorii evenimentului.

Peste 246 de milioane de suferinzi de diabet, la nivel mondial

La nivel mondial, peste 246 de milioane de oameni au diabet şi se aşteaptă ca acest număr să ajungă la 380 de milioane în următorii 20 de ani. Se estimează că în fiecare an, 70 000 de copii care au până în 15 ani fac diabet de gradul 1 (în jur de 200 de copii pe zi), însoţit de slăbirea organismului, ce poate provoca moartea. La nivel mondial, procentul de cazuri de diabet de gradul 2 la copii s-ar putea să crească până la 50% în următorii 15 ani.

Ziua Mondială a Diabetului se marchează în întreagă lume pe data de 14 noiembrie, începînd cu 1991, fiind declarată de Federaţia Internaţională de Diabet şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Această federaţie întruneşte societăţi a Endocrinologilor din 140 state şi desfăşoară activităţi în toate ţările lumii.

La data de 14 noiembrie 2007 s-a ţinut pentru prima dată Ziua Mondială a Diabetului sub patronatul Naţiunilor Unite, ca replică la Rezoluţia Naţiunilor Unite din Decembrie 2006, în care diabetul era recunoscut ca boală universal răspândită. Este pentru prima dată când în legătură cu o boală necontagioasă s-a recunoscut faptul că pune o problemă de sănătate serioasă cu caracter universal, la fel ca în cazul malariei contagioase, al tuberculozei şi al virusului HIV.

Lions Club International

Asociatia Internationala a Cluburilor Lions are in centrul preocuparilor sale persoanele cu dizabilitati de vedere si auz, cele suferinde de diabet zaharat, precum si tinerii talentati fara posibilitati financiare adecvate studiului.

Lions Club International este o organizatie  publica, ce acţioneaza ca una din cele mai mari organizaţii din lume. Creată în 1917, aceasta cuprinde 1,4 milioane membri, aparţinând unui număr de 45.000 cluburi de pe mapamond.

De-a lungul istoriei sale, Lions Clubs International a oferit si ofera servicii umanitare în peste 200 de ţări şi zone geografice de pe glob. La noi in tara este deocamdata prezent in 30 de orase prin cele 50 de Cluburi ce reunesc mai mult de 1200 de membri sub crezul comun “Noi servim – We serve”.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *