România este un partener exemplar în scopul nostru comun pentru pace și securitate transatlantică, precum și în eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice, a transmis luni Departamentul de Stat al SUA pe fondul anunțului președintelui Joe Biden la summitul G7 privind lansarea Parteneriatului pentru infrastructura globală și investiții (PGII), care prevede și finanțarea studiului de inginerie și proiectare pentru implementarea tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România.
“Statele Unite alocă 14 milioane de dolari pentru un studiu de inginerie și proiectare de tip FEED (Front-End Engineering and Design), care va constitui baza pentru implementarea unei centrale electrice cu reactor modular mic (SMR) în România. Această acțiune reprezintă următorul pas în îndeplinirea promisiunii făcute de trimisul prezidențial special pentru climă, John Kerry, și de președintele României, Klaus Iohannis, la Conferința ONU privind schimbările climatice din 2021 de la Glasgow (COP26), unde și-au anunțat intenția de a desfășura un SMR în România în parteneriat cu firma americană NuScale”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Sursa citată precizează că acest studiu va costa în total 28 de milioane de dolari și va include contribuții din partea SN Nuclearelectrica România și NuScale. Studiul va furniza României date cheie specifice pentru fiecare amplasament – costuri, construcție, calendar și detalii privind licențele – necesare pentru desfășurarea unei centrale nucleare NuScale VOYGRTM-6 SMR.
“Energia nucleară, inclusiv reactoarele modulare de mici dimensiuni, reprezintă un instrument esențial în lupta împotriva schimbărilor climatice, putând, de asemenea, să sporească securitatea energetică și să stimuleze prosperitatea economică. Acesta este un pas înainte puternic în sprijinul dorinței României de a desfășura energie nucleară inovatoare, sigură și cu emisii zero, în parteneriat cu Statele Unite”, a declarat John Kerry, trimisul special pentru climă al președintelui SUA, citat în comunicat.
Director Agenției SUA pentru Comerț și Dezvoltare, a declarat că partenerii din România și din întreaga Europă de Est au nevoie de extinderea eforturilor existente de pregătire a proiectelor pentru a răspunde nevoilor de securitate energetică pe termen mai lung ale regiunii.
“România este un partener exemplar în scopul nostru comun al păcii și securității transatlantice, precum și în eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice. Prin angajamentul său de a implementa tehnologia americană a reactoarelor modulare mici, România nu numai că își consolidează relația solidă cu Statele Unite prin cooperarea în domeniul nuclear civil, dar oferă și un exemplu de urmat pentru alții în ceea ce privește capacitățile tehnologiilor energetice curate și ale reactoarelor nucleare avansate pentru a facilita tranziția noastră de la combustibilii fosili“, a declarat și adjunctul adjunctului secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, Robin Dunnigan.
Într-un semnal clar și al angajamentului României în această direcție, președintele Klaus Iohannis și emisarul special pentru climă al președintelui SUA, John Kerry, au anunțat la summitul liderilor mondiali de la COP26 planurile de a construi în România, în parteneriat cu compania americană NuScale Power, o centrală cu reactor modular de mici dimensiuni (SMR), “prima de acest fel”, aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte importantă a Europei.
România va deveni astfel prima țară din lume în care va fi implementată tehnologia americană a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni. Prin această intenție, România va include Reactoare Modulare Mici (SMR) în sistemul național de producere a energiei până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil. Acordul a fost salutat de John Kerry, care a calificat acest pas drept unul “vizionar” și “de pionierat” din partea României. La o zi distanță, la 4 noiembrie 2021, companiile Nuclearelectrica și NuScale Power au semnat, la Glasgow, acordul prin care SUA vor construi în România primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni.
Acordul din noiembrie 2021 între Washington și București a venit să dezvolte un nou domeniu al cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral – cel al energiei nucleare civile. Această cooperare a devenit posibilă după ce președinții Statelor Unite și României au adoptat, în august 2019, la Casa Albă, o declarație comună prin care au încurajat “puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile”.
Pingback: Directorul Mossack Fonseca, compania implicată în scandalul „Panama Papers” dezminte acuzațiile, considerându-se o victimă a unei „campanii internaționale împotriva vieții private” | caleaeuropeana.ro
Pingback: Franța, Spania, SUA și Australia demarează anchete după dezvăluirile Panama Papers | caleaeuropeana.ro
Pingback: Avertismentul Partidului Popular European: ””Dezvăluirile Panama Papers ne arată că oamenii care vor să distrugă visul european – Marine Le Pen și Vladimir Putin – împart conturi bancare în offshore-uri” | caleaeuropeana.ro