Papandreou: Cureaua e “prea strânsă” în Europa şi se creează un cerc vicios

Febra austerităţii din Europa creează un „cerc vicios“ de suferinţă economică, a declarat fostul premier al Greciei George Papandreou, care încă vrea ca ţara lui să rămână în zona euro, potrivit Huffington Post.

Papandreou spune că Uniunea Europeană este condusă de o „dogmă“ a strânsului curelei pe care el o descrie ca fiind „prea mecanică“, informează Capital.ro.

“Uniunea Europeană este prea conservatoare acum“, spune acesta, adăugând că ceea ce numeşte dogmă a austerităţii este modul liderilor de a aborda problema crizei datoriilor suverane.

În conformitate cu această dogmă, mai spune acesta, „dacă îţi pui lucrurile în ordine şi tai datoriile şi deficitele, totul va merge bine, pieţele vor fi bucuroase şi aşa mai departe. Dar de fapt, acest proces este prea mecanic. Crează… un fel de cerc vicios.. al unor viitoare recesiuni, deoarece pe măsură ce tai, ai venituri mai puţine, şi dacă tai mai mult ai o creştere slabă“.

Chiar dacă Papandreou nu a mers atât de departe încât să spună că regretă aderarea Greciei la spaţiul european, el a menţionat că ţările care aderă la uniune în general al trebui să fie mai bine pregătite decât a fost Grecia.

El a mai spus că se aştepta ca UE să fi creat unelte mai bune pentru a se apăra împotriva crizelor economice. Unele dintre aceste unelte sunt disponibile acum, notează acesta, inclusiv entităţi precum Fondul European de Stabilitate Financiară. Dar el consideră că trebuie făcute mai multe schimbări, inclusiv abilitatea Europei de a se împrumuta colectiv sub forma unor „obligaţiuni europene“.

Sursa articol: Capital.ro
Sursa foto:  hellasfrappe.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *