Parlamentul European cere Comisiei măsuri privind corupția în sport și meciurile aranjate

parlamentul europeanParlamentul European a dezbătut ieri, 14 martie a.c., în ședință plenară, împreună cu Comisia Europeană, fenomenul corupției în sport și al aranjării meciurilor.

Grupurile politice din Parlament au depus o moțiune comună, prin care au cerut Comisiei Europene să adopte măsuri mai ferme pentru combaterea acestei practici ilegale, inclusiv printr-o cooperare polițienească mai strânsă cu țările din afara UE.

Prezent la dezbaterea în plen, europarlamentarul Iosif Matula, membru al Comisiei pentru Cultură și educație – responsabilă de domeniul sportului – și-a exprimat îngrijorarea față de scandalurile din lumea competițională, care se țin lanț, nu doar în țările terțe, ci și în Europa.

iosif-matulaPotrivit cifrelor Europol, aproximativ 90% dintre pariurile sportive ilicite se referă la fotbal, însă nu trebuie neglijate nici alte sporturi. Vorbim de o practică ilegală cu o istorie lungă și sume uriașe, dar care datorită dezvoltării mass-media a ajuns mai cunoscută publicului abia acum” a afirmat eurodeputatul român.

Acesta a mai precizat că, datorită progreselor din domeniul IT și a apariției pariurilor online, a fost favorizată o industrie transnațională, ilegală și greu de urmărit. Iosif Matula este, însă, de părere că lupta împotriva manipulării rezultatelor sportive trebuie să continue pentru a reda încrederea publicului în fenomenul sportiv. “Educația timpurie este un element important pentru promovarea unor valori ca integritatea, fair play-ul și respectul reciproc. De asemenea, legalizarea și reglementarea pariurilor sportive poate rezolva o parte din problemă, cunoscându-se faptul că cele mai mari acte de corupție în sport apar în țările unde pariurile sunt ilegale” a concluzionat europarlamentarul român.

Europol a dat publicității la începutul lunii februarie 2013 un raport complex care analizează corupția din fotbalul european și mondial. Potrivit oficialilor Europol, în Europa vorbim de cifre impresionante: peste 350 de meciuri trucate în 15 țări, sume imense câștigate ilegal de jucători – peste 8 milioane de euro, sute de arestări în urma anchetelor și peste 13.000 de e-mail-uri analizate. Printre meciurile suspecte, s-au regăsit două din UEFA Champions League, partide din calificările pentru Campionatul European și meciuri de la Campionatul mondial.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.