Deputaţii europeni au deblocat fondurile pentru grupurile de experţi ai UE

Deputaţii din comisia de buget au deblocat joi, 20 septembrie a.c. o finanţare în jur de 2 milioane € pentru grupurile de experţi ai Comsiei Europene, după ce executivul a acceptat să implementeze noile norme de transparenţă, informează EUobserver.com.

ONG-urile pro-transparenţă şi unii europarlamentari şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la caracterul secretos al acestora, notând că mulţi dintre consilieri fac lobby pentru corporaţii. (n.r. Grupurile de experți ale Comisiei sunt entități consultative, înființate de Comisie sau serviciile sale)

Alcătuirea dezechilibrată a grupurilor, împreună cu lipsa de transparenţă a obligat deputaţii europeni să îngheţe finanţarea grupurilor în noiembrie 2011.

Parlamentul este de părere că CE trebuie să interzică oricărui grup de interese să domine şi a solicitat criterii de selcţie comune pentru toate serviciile Comisiei.

Comisia Europeană, la începutul acestui an, a înaintat câteva propuneri, dar nu suficient încât să îi mulţumească pe eurodeputaţi.

Comisarul UE pentru Relaţii Interinstituţionale Maros Sefcovic a făcut un apel direct la europarlamentari pe 11 septembrie. El  i-a asigurat că se angajează în ”redresarea oricăror dezechilibre rămase în componenţa frupurilor”, precum şi a oricăror potenţiale conflicte de interese.

Un dialog oficial între deputaţii europeni şi vice-preşedinte este programt în săptămânile următoare. Cele două părţi vor discuta despre angajamentele asumate de Comisie pentru a creşte transparenţa.

Articolul integral poate fi accesat AICI.

Sursa: EUobserver.com
Foto:  istockphoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *