Iosif Matula: “Europa are nevoie de uniune politică, de politici comune si de solidaritate între natiuni”

Europarlamentarul Iosif Matula spune că la finalul săptămânii trecute s-au reunit la Berlin europarlamentari și reprezentanți ai partidelor afiliate popularilor europeni, alături de actori din sectorul economic și cel universitar în cadrul Universității de vară organizată de European Ideas Network, potrivit unui comunicat remis presei.

Cele două zile de dezbateri s-au concentrat în principal pe tematici precum: viitorul competitiv al industriei europene, disciplina financiară și relansarea creșterii, relațiile trans-atlantice, piața digitală, modalitați de creștere a ocupării în perioada post criză și redefinirea dialogului social pentru combaterea populismului si anarhiei.

“Organizarea evenimentului în capitala Germaniei, în imediata apropiere a porții Brandenburg , a fost plină de semnificații”  (n.r. data de 3 octombrie reprezintă ziua reunificării Germaniei) consideră Iosif Matula, participant la dezbateri. “Este o lecție esențială a trecutului din care trebuie să înțelegem că e ușor să dezbini și greu să rămâi unit. Reunificarea Germaniei a fost un act de solidaritate și de responsabilitate datorită semnalului dat, dar și eforturilor imense depuse ulterior”, susține europarlamentarul arădean.

În alocuțiunea sa, Joseph Daul, președintele Grupului PPE din Parlamentul European a insistat asupra nevoii de mai multă armonie la nivel economic și social, precizând că  modelul european de stabilitate a adus pacea și prosperitatea pentru mai bine de 60 de ani. „Doresc să subliniez că bugetul actual al Uniunii nu prezintă deficit. Este o dovadă clară că UE este soluția pentru depășirea crizei” a completat președintele Grupului PPE.

„Ne confruntăm cu o situație dificilă ce necesită acțiuni concrete, însă  decizii complexe privind viitorul Uniunii nu pot fi luate de la o zi la alta”, a subliniat în continuare Wilfried  Martens, președintele Partidului Popular European. “Dar în același timp nu trebuie să neglijăm pârghiile pe care le au insituțiile europene precum și obiectivele stabilite de creștere a guvernanței economice și consolidarea zonei euro” a mai adăugat acesta.

Pe același ton, Wolfgang Schäuble, ministrul de finanțe al Germaniei a precizat ca stabilitatea sistemului financiar european este o condiție esențială pentru relansarea creșterii economice. „În acelasi timp, sunt convins că formula financiară aplicată de Statele Unite pentru ieșirea din impasul financiar prin creșterea datoriilor nu este fezabilă în Uniunea Europeană” susține ministrul de finanțe german.

Concluziile în urma dezbaterilor din capitala Germaniei vor face obiectul unor rezoluții ale Grupului PPE în cadrul Congresului de săptămâna viitoare de la București. „Vom lua în considerare pozițiile stabilite aici prin proiecte de rezoluție ale Grupului PPE  în cadrul Congresului de  la București  în vederea consolidării Unuinii Economice și Monetare, completate de uniunea  economică și politică” a adăugat Iosif Matula.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *