Iosif Matula-Strategia Dunării, un proiect-reper pentru Uniunea Europeană

Europarlamentarul Iosif Matula a prezentat poziţia Grupului Partidului Popular European în Plenul Parlamentului European în cadrul unei dezbateri privind evaluarea intermediară a Strategiei Dunării, proiect promovat de Uniunea Europeană.

„Am subliniat că acest proiect reprezintă o provocare pentru întreaga Uniune Europeană, nu doar pentru statele riverane Dunării, atât ca şi colaborare în interiorul Uniunii, dar şi în relațiile extra-comunitare cu țări precum Serbia, Republica Moldova sau Ucraina, state cu care noi avem frontiere comune. Cu atât mai mult, crește rolul României în această Strategie a Dunării, prin care se pot revigora rutele de transport fluvial pe tronsonul Dunăre-Rin sau implementa proiecte  transfrontaliere, în care rolul administraţiilor locale sau regionale să fie determinant”, a declarat Iosif Matula.

Europarlamentarul a adus în discuție podul în construcție Calafat Vidin peste Dunăre, subliniind că lipsa infrastructurii reprezintă un obstacol în calea implemnetării Strategiei Dunării și a cooperării transfrontaliere. “Infrastructura trebuie să joace un rol prioritar, prin urmare, avem nevoie de mai multe conectări pe un sector de 650 de km, incluzând granița dintre România și Bulgaria, unde în prezent există doar un singur pod”.

Iosif Matula a atras atenția asupra faptului că pentru implementarea cu succes a Strategiei Dunării,  Comisia Europeană trebuie să facă eforturi suplimentare.

„Poziţia Comisiei este clară: fără fonduri suplimentare, fără legi noi promulgate şi fără structuri administrative noi. Am adresat o întrebare vicepreședintelui Comisiei Europene,  Maroš Šefčovič, considerând că poziţia Comisiei merită să fie revizuită dacă rezultatele concrete ale evaluărilor vor fi pozitive. De asemenea, am solicitat Comisiei să identifice măsuri directe de intervenţie acolo unde se constată blocaje la nivel interregional sau în special transfrontalier”, a completat Iosif Matula.

Vicepreședintele Šefčovič a dat asigurări că finanțarea pentru Strategia Dunării va fi analizată la negeocierile privind Cadrul Financiar Multianual de la finalul lunii noimembrie. De asemenea, acesta a subliniat necesitatea unei colaborări strânse între Comisia Europeană și statele membre în vederea întocmirii unor liste comune de priorități.

Context:

Comisia Europeanã a publicat, la 8 decembrie 2010, proiectul Strategiei UE pentru Regiunea Dunãrii, care include Comunicarea Comisiei Europene asupra

Strategiei UE pentru Regiunea Dunãrii și Planul de Acțiune, elaborat pe baza contribuțiilor primite de la toate statele din bazinul Dunãrii.

Strategia pentru regiunea Dunarii urmăreşte dezvoltarea sustenabilă a infrastructurilor energetice şi de transport ale macro-regiunii, protecţia mediului, dezvoltarea socială şi economică, precum şi realizarea unui sistem de coordonare. Strategia Dunării cuprinde 11 domenii de acţiune şi implică 14 ţări, cu o populaţie totală de 115 milioane de locuitori.

 

Foto: matulaiosif.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.