Traian Ungureanu saluta votul afirmativ pentru aplicarea Fondului de Ajustare la Globalizare pentru cazul Nokia – Jucu

Ieri, 6 noiembrie, in cadrul Comisiei pentru Ocupare de Munca si Afaceri sociale din cadrul Parlamentului European, s-a votat cu o mare majoritate, utilizarea Fondului de Ajustare la Globalizare pentru muncitorii disponibilizati ai fabricii Nokia de la Jucu,  judetul Cluj.

Acest demers a fost inceput de catre doamna ministru Sulfina Barbu – PDL, care a prezentat situatia critica prin care muncitorii de la fabrica Nokia – Jucu au trebuit sa treaca, datorita unei decizii de delocalizare a productiei de asamblare a telefoanelor mobile catre Asia. In aceasta situatie, un numar de 1 809 muncitori la SC Nokia România SRL și 95 la un furnizor au ramas fara locuri de munca. Cerea de finantare pentru utilizarea acestui fond este prima incercare a Romaniei in mobilizarea FEAG, pentru a putea contracara efectele adverse ale crizei economice inregistrate in Romania . Traian Ungureanu, eurodeputat PDL, considera: “rezultatul votului din comisia pentru Ocupare a fortei de munca si afaceri sociale reprezinta un adevarat raspuns pentru cei care considera ca Romania nu poate atrage fonduri, sau ca nu are capacitatea necesara pentru a demara un astfel de proces. Cererea intocmita de catre fostul ministru al muncii dna Sulfina Barbu si a echipei sale demite mitul potrivit caruia in Romania politicienilor nu le pasa de ceea ce se intampla cu beneficiarii directi ai impedimentelor economice survenite din cauza crizei economice care a devastat intreaga Europa.” Potrivit cererii de finantare, suma de 3 milioane de euro atrasa din FEAG, la care se adauga si 2 milioane de euro (parte de co-finantare pusa la dispozitie de guvernul roman) va fi destinata pentru activitati de  informare, consiliere și orientare profesională, alocații de mobilitate, alocații pentru căutarea unui loc de muncă, formare profesionala, indemnizații pentru stagiu, asistență financiară pentru inițierea activităților independente, asistență financiară personalizata pentru persoanele cu copii, etc.

Traian Ungureanu mai subliniaza ca: “Eforturile pe care echipa PDL le-a dus pentru a produce un material de o excelenta calitate denota ca posibilitatea realizarii proiectelor europene se poate face in Romania, atata timp cat ne focalizam asupra identificarii unei probleme de fond si a modalitatii de rezolvare a acesteia. Un pas care demonstreaza ca stim sa utilizam fondurile europene, ca utilizarea acestora aduce un plus de valoare economiei Romanesti o reprezinta tocmai aceasta cerere pentru mobilizarea FEAG, prin care atat Comisa Europeana cat si Parlamentul European au observat ca performanta si viziunea economica sanatoasa pe termen lung exista in Romania . Sper ca votul din plenul Parlamentului sa poata avea loc in sesiunea din noiembrie, iar acesti muncitori sa poata beneficia cat mai repede de masurile prevazute de acest raport.”

Foto: eppgroup.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.