Votul Parlamentului European care poate stabili primele reguli la nivelul UE privind gazele de şist

parlamentul europeanParlamentul European a adoptat o propunere legislativă care ar modifica Directiva privind impactul asupra mediului (EIA) în vigoare, impunând, spre exemplu, studii de impact pentru toate proiectele care presupun fracturare hidraulică.

Europarlamentarii  “invită Comisia să introducă un cadru de gestionare a riscurilor la nivelul UE pentru explorarea sau extracția combustibililor fosili neconvenționali, cu scopul de a asigura aplicarea la nivelul tuturor statelor membre a dispozițiilor armonizate pentru protecția sănătății omului și a mediului”.

Totodată, ei observă că gazul metan este un gaz cu efect de seră foarte puternic, ale cărui emisii trebuie să fie contabilizate integral în temeiul Directivei 2003/87 (ETS) (n.r. de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră).

Alte prevederi se referă la consultarea populaţiei europene în cazul acestor proiecte, publicarea anumitor informaţii despre ele de către companiile dezvoltatoare şi încearcă propunerea unor măsuri pentru a preveni conflictele de interese în acest domeniu.

Dacă propunerea va fi  adoptatî de Consiliu, companiile nu va putea derula proiecte de explorare şi exploatare a gazelor de şist fără să vină mai întâi cu un studiu de impact asupra mediului şi fără să consulte populaţia din localitatea respectivă.

Raportul referitor la impactul activităților de extracție a gazelor de șist și a uleiului de șist asupra mediului.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.