Vot strans pentru candidatura lui Orban in plenul Parlamentului European. PE s-a impartit in doua tabere relativ egale

Plenul Parlamentului European urmeaza sa se pronunte marti seara, in sesiunea de la Strasbourg, începand cu ora 19:00 (Bucuresti) privitor la numirea lui Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, intr-un post de membru al Curtii Europene de Conturi.

Votul va fi unul strans, in conditiile in care Parlamentul pare impartit in doua tabere aproape egale; popularii europeni (PPE) și Grupul Verzilor (Alianta Libera Europeana) este de asteptat sa voteze impotriva candidaturii lui Orban, iar liberalii de la ALDE și Grupul Socialiștilor și Democraților s-au declarat susținători ai ministrului.

Eurodeputatul Cătălin Ivan, liderul delegaţiei PSD în Parlamentul European, le cere europarlamentarilor PDL să voteze în favoarea ocupării de către ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a postului de la Curtea Europeană de Conturi.

“Odată cu votul din plenul reunit la Strasbourg, europarlamentarii PDL au ocazia să mai spele puţin din ruşinea pe care au adus-o României luna trecută şi să voteze în interesul ţării lor, în interesul românilor pe care îi reprezintă în Parlamentul European. Le solicit ferm să înceteze cu jocurile meschine de partid, să-şi respecte ţara şi să voteze româneşte, pentru tehnocratul Leonard Orban. Vreau să văd măcar puţină demnitate din partea membrilor PDL! Vreau să văd că sunt în stare, măcar în ultimul ceas, să susţină un conaţional pentru un post prestigios în Europa. Dacă regretă măcar puţin atitudinea anti-naţională din septembrie, europarlamentarii PDL sunt obligaţi acum să arate acest lucru prin vot”, afirmă Ivan, într-un comunicat transmis Mediafax.

Votul din plenul PE este decisiv în privinţa ocupării de către Orban a postului de la Curtea Europeană de Conturi din Luxemburg, în condiţiile în care avizul Comisiei de Control Bugetar este consultativ.

La randul sau, europarlamentarul PDL, Petru Luhan, a declarat ca, avand in vedere votul Comisiei, cel mai probabil candidatura lui Orban nu va trece de votul din Parlament, recomandarile CE fiind foarte importante in luarea deciziilor din plen.

Ministrul MAEur, Leonard Orban, a primit, la 26 septembrie, de la Comisia de Control Bugetar un vot aviz negativ pentru postul de membru al Curții Europene de Conturi, deși raportorul recomandase un aviz favorabil după încheierea audierilor.

Potrivit procedurilor UE, in cazul respingerii candidaturii lui Leonard Orban, România nu pierde postul, fiind însă necesară reluarea întregii procedure de nominalizare.

Întrebat dacă ia în calcul altă candidatură după respingerea lui Leonard Orban de către Comisia de Buget din PE, Ponta a răspuns că decizia în cazul acestuia o ia plenul Parlamentului European. “Domnul Orban este un tehnocrat, a fost şi în echipa domnului Barroso”, a spus Ponta, potrivit Ziare.com.

Foto: gov.ro, wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *