Parlamentar ucrainean: România să-şi asume complicitatea la Holocaust dacă vrea să fie respectată

România, care a fost complice la uciderea a peste 400.000 de evrei, trebuie să accepte “ororile trecutului său” dacă vrea să fie un “membru respectat al comunităţii naţiunilor”, apreciază un parlamentar ucrainean, potrivit mediafax.ro.

Dacă vrea să fie un “membru respectat al comunităţii naţiunilor”, România trebuie să accepte “ororile trecutului său”, afirmă parlamentarul ucrainean Oleksandr Feldman, preşedinte al Comitetului Evreiesc Ucrainean, într-un articol cu titlul “Ignorarea complicităţii României în al Doilea Război Mondial nu este o opţiune”, publicat de site-ul ynetnews.com. El adaugă că pe 9 noiembrie, la Kiev, va avea loc o Conferinţă care va sublinia rolul României în Holocaustul din Ucraina şi alte ţări foste sovietice.

Între aliaţii lui Adolf Hitler, românii sunt “prea adesea uitaţi”, spre deosebire de Japonia şi Italia, chiar dacă nu au fost motivaţi de “complexul cuceririi globale” ca aceste ţări, ci de un “interes naţional îngust”. Parlamentarul ucrainean, care afirmă că Guvernul român a fost complice la uciderea a peste 400.000 de evrei, majoritatea în Ucraina, citează pogromul din 1941 de la Iaşi, unde detaşamente de soldaţi şi poliţişti români au ucis 15.000 de evrei.

România nu a recunoscut aceste “genocide atroce” şi numeroase alte acte similare împotriva evreilor români şi ucraineni nici la zece ani de la prăbuşirea comunismului şi a “insultat memoria victimelor” prin faptul că nu şi-a asumat responsabilitatea uciderii evreilor în România şi în timpul ocupaţiei Ucrainei, subliniază Feldman. În opinia sa, în istoria României există “distorsiuni serioase” ale rolului pe care l-a jucat în război şi Holocaust, iar Guvernul a creat o comisie pentru investigarea acţiunilor din timpul Holocaustului numai după o “presiune internaţională semnificativă”.

Feldman critică, de asemenea, o declaraţie a fostului preşedinte român Ion Iliescu, care aprecia că este “nedrept ca România să fie legată de persecutarea evreilor în Europa” şi că numărul victimelor a fost “exagerat pentru impactul mediatic”.

Articolul integral poate fi accesat aici.

Sursa articol: mediafax.ro

Sursa foto: ihrpex.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *