Parlamentul European a adoptat masurile destinate sa intareasca controlul Bruxelles-ului asupra strategiilor economice

Vlad Mixich face o analiza pe site-ul hotnews.ro referitoare la masurile luate de catre  Parlamentul European pentru a intari controlul Bruxelles-ului asupra strategiilor economice din cele 27 de state membre.

Acesta constata ca “Uniunea Europeana seamana cu un ring de box in care doi luptatori concentrati se bat in tacere, fara sa mai bage de seama ca podeaua e crapata si corzile stau sa plezneasca. In coltul rosu, al sentimentelor nationale, sta cuplul franco-german care, inca din ianuarie 2011, incepuse sa se joace de-a imperiul european . In coltul albastru cu stelute aurii, aflata in crestere de forma, sta masiva birocratie bruxelleza al carui pumn, mangaiat de stimulentele fondurilor europene, a fost pana de curand subapreciat“.

Scopul, spune tot Mixich, este comun: adaugarea unei uniuni fiscale europene la cea monetara deja existenta si serios amenintata de criza datoriilor suverane. Insa mijlocul prin care acest obiectiv poate fi atins difera in functie de orasul in care se desfasoara discutia.

De la Berlin si de la Paris se vede o Uniune Europeana dirijata de un guvern economic comun format din liderii guvernelor din tarile membre si condus de blajinul Herman van Rompuy. Aceasta a fost propunerea din august a cancelarului Germaniei, Angela Merkel, si a presedintelui francez, Nicolas Sarkozy. Desi nu este clar cum un organism care se va intruni doar doua ori pe an va reusi sa deseneze o politica fiscala europeana, este limpede ca deciziile cele mai importante vor fi luate in spatiul ingust si inchis specific negocierilor dintre cei doi puternici politicieni. S-a mai intamplat si in ianuarie 2011 sau in august 2011 , atunci cand Merkel si Sarkozy au negociat planul unei guvernante economice comune departe de ochii celorlalti europeni, afirma acesta pe site-ul hotnews.ro.

Dar la Bruxelles, Amsterdam sau Helsinki, lucrurile se vad altfel, este de parere V. Mixich. Noua uniune fiscala va fi condusa de birocratia europeana, prin intermediul Comisiei Europene in fruntea careia a reinviat Jose Manuel Barroso. Acesta este de fapt miezul dur al pachetului celor 6 masuri adoptate miercuri in Parlamentul European: politicile economice si bugetele statelor membre vor fi supravegheate de la Bruxelles si sanctionate prin amenzi direct de catre Comisia Europeana.

Simplificand, vom avea fie o Uniune fiscala condusa de un organism format din lideri politici alesi prin vot dar care vor fi dominati de Franta si Germania, fie un supra-stat european dirijat de o birocratie imuna la pretentiile individualiste ale natiunilor membre dar numita (nu aleasa) si rupta prin urmare de alegatorul obisnuit.

Mixich considera ca eficacitatea lobby-ului politic romanesc la Bruxelles si ineficienta relatiilor bilaterale cu Franta sau Olanda face ca Romania sa prefere momentan o Uniune guvernata mai degraba de birocratii europeni. Din perspectiva respingerii intrarii in zona Schengen, o atare alegere este naturala si alatura Romania grupului tarilor europene mijlocii, ministrul de externe Teodor Baconschi facand discret referire la „excesele metodei interguvernamentale” . Insa lucrurile s-ar putea complica la inceputul lui 2012, atunci cand eurosceptica Danemarca va prelua presedintia semestriala a UE. Presa de la Copenhaga a inceput deja sa scrie despre un posibil obiectiv principal al acestei presedintii: formularea unor dispozitii clare pentru expulzarea unui stat membru din zona Euro sau din Uniunea Europeana.

Dar zarurile sunt departe de a fi aruncate. Pachetul celor 6 legi trebuie sa fie aprobat la inceputul lunii octombrie de catre Consiliul UE dar, cel mai important, la jumatatea lunii octombrie urmeaza sa se desfasoare summitul UE acolo unde, politicienii de varf ai Europei vor discuta propunerile din august 2011 ale lui Merkel si Sarkozy, care vizeaza acelasi obiectiv al unei guvernante economice europene comune. Atunci va lovi pumnul jucatorului din coltul rosu, conchide Vlad Mixich.

Articolul integral poate fi accesat aici.

Sursa foto: rfi.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.