Parlamentul European a votat liberalizarea importurilor de vin din Moldova

Plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg a aprobat astăzi Regulamentul care va elimina toate restricțiile la importul de vinuri provenind din Republica Moldova.

sabin cutasÎn calitate de responsabil pentru acest Regulament din partea grupului său politic, Grupul socialiștilor și democraților din Parlamentul European, europarlamentarul Sabin Cutaş a salutat această liberalizare care apropie Republica Moldova de Uniunea Europeanǎ.

Legea urmează să fie validată de Miniștrii responsabili pentru comerț din partea celor 28 de state membre ale UE și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2014.

Liberalizarea importului de vinuri din Republica Moldova pe piața europeană vine la momentul potrivit, ca un răspuns la presiunile politice și economice exercitate de Federația Rusă. Am observat cu îngrijorare consecințele pe care aceste presiuni le-au avut asupra relațiilor cu alți parteneri din vecinătatea estică a Uniunii: Ucraina și Armenia au renunțat la parafarea Acordul de Asociere cu UE la Summit-ul de la Vilnius“, a subliniat eurodeputatul român.

“Cu toate acestea, Chișinăul a continuat să-și urmeze drumul european, semnând acordul cu Uniunea Europeană pe 28 noiembrie. În acest context, UE trebuie să își demonstreze angajamentul pentru o Republică Moldova europeană. Sper ca liberalizarea importului de vinuri din această țară să fie doar una din numeroasele dovezi ale acestui angajament și că vom asista cât mai curând la eliminarea vizelor pentru cetățenii din Republica Moldova“, a conchis Sabin Cutaş.

“Votul de astăzi trimite un semnal puternic de sprijin politic pentru alegerea europeană a Moldovei. Liberalizarea imediată a importurilor de vin moldovenesc în UE arată dorinţa noastră politică de a răspunde iuliu.winklerpresiunilor nejustificate şi arbitrare exercitate de Rusia asupra partenerilor săi din Est. Măsurile susţinute astăzi vor ajuta producătorii moldoveni de vin să treacă peste situaţia dificilă cauzată de interdicţiile Rusiei. Cooperarea apropiată între instituţiile UE a grăbit răspunsul UE”, a spus raportorul pe tema comerţului cu Moldova, Iuliu Winkler (PPE, RO) după votul din plen aprobat cu 503 la 14 şi 17 abţineri.

Sursa: Comunicate de presă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.