Parlamentul European cere Romaniei o ancheta independenta privind inchisorile CIA

parlamentul europeanParlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie prin care cere autorităţilor române declanşarea rapidă a unei anchete “independentă, imparţială, detaliată şi eficientă” privind implicarea României în programul închisorilor CIA.

“Climatul de nesancţionare din jurul complicităţii statelor membre UE cu programele secrete de transfer şi detenţie ale CIA a permis continuarea violării drepturilor fundamentale, aşa cum rezultă din programele de supraveghere în masă dezvoltate de SUA şi de unele state membre”, se arată în rezoluţia votată de eurodeputaţi, care vor ca dreptul PE de a investiga astfel de violări în UE să fie întărit.

Totodată, ei cer, din nou, instituţiilor UE şi statelor membre să investigheze în detaliu operaţiunile CIA și dacă dacă regulile UE au fost încălcate de unele ţări prin colaborarea cu CIA.

Rezoluţia are ca adresă 13 state membre: Lituania, România, Polonia, Marea Britanie, Italia, Finlanda, Franţa, Suedia, Belgia, Grecia, Irlanda, Letonia şi Slovacia.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: europarl.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Parlamentul European cere Romaniei o ancheta independenta privind inchisorile CIA

  1. Pingback: MAE:”Solicitarea PE privind închisorile CIA a fost deja îndeplinită. O anchetă este în desfăşurare” | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.