Parlamentul European: Condamnaţii pentru crimă organizată şi corupţie nu trebuie să aibă acces la licitaţii publice

Parlamentul European a adoptat, miercuri, o rezoluţie privind măsurile de combatere a crimei organizate, prin care cere ca persoanele cu sentinţe finale pentru infracţiuni de crimă organizată, corupţie şi spălare de bani să nu mai aibă acces la contracte obţinute prin licitaţii publice.

euro moneyRezoluţia prevede un plan de acţiune pentru perioada 2014-2019 pentru combaterea crimei organizate, a corupţiei şi a spălării de bani. Principalele măsuri stipulate de rezoluţie sunt confiscarea bunurilor financiare ale reţelelor de crimă organizată şi tăierea surselor lor de venit.

Eurodeputaţii vor ca persoanele cu sentinţe finale pentru infracţiuni legate de crimă organizată, corupţie şi spălare de bani să nu mai aibă acces la contracte obţinute prin licitaţii publice în niciun stat din UE şi să nu mai poată candida sau deţine nicio funcţie publică, relatează EVZ.ro.

“Costul mafiei, dificil de estimat, se află undeva între 4% şi 5% din PIB-ul doar al UE”, a declarat raportorul Salvator Iacolino. Rezoluția are caracter non-legislativ.

“Am votat pentru raportul Comisiei speciale pentru crima organizată, corupție și spălare de bani, având în vedere datele îngrijorătoare prezentate. Astfel, potrivit unor cifre Europol, aproximativ 4000 de organizații criminale au operat în Uniunea Europeană în 2013.”, a scris pe pagina sa de Facebook, eurodeputatul Eduard Hellvig.

eduard hellvig“Am acordat acest vot pozitiv văzând cum corupția și crima organizată reprezintă un fenomen de amploare la nivel mondial, care afectează inclusiv statele UE. Acest flagel, am arătat în declarația mea, are un impact extrem de negativ atât economic (pierderile fiind cifrate în miliarde de euro) cât și uman, dacă ne gândim la sutele de mii de victime ale traficului de ființe umane, al muncii forțate sau exploatării sexuale. De asemenea, crima organizată reprezintă o amenințare și pentru siguranța cetățenilor noștri, lucru confirmat de cele aproximativ 10 milioane de arme ilegale care circulă în UE. (…)
Se impune așadar, așa cum sugerează raportul final al comisiei CRIM (Crimă organizată, corupție și spălare de bani) un plan european de acțiune pentru combaterea corupției și a criminalității. Multe dintre recomandările raportului sunt destul de ambițioase și cer o voință politică puternică, respectiv o cooperare judiciară și polițienească mult mai strânsă între statele membre. Însă, în fața unui fenomen transfrontalier de o asemenea anvergură, e nevoie de soluții pe masură și, mai ales, de soluții comune, întrucât statele membre nu vor putea învinge crima organizată prin acțiuni individuale izolate.” sustine europarlamentarul.

Sursa: EVZ.ro
Foto: freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.