Parlamentul European despre Cipru: Depozitele de mai puțin de 100.000 € nu trebuie să fie taxate, trebuie găsită o soluție mai justă

La încheierea ședinței deschise a Conferinței Președinților din Parlamentul European de miercuri, 20 martie a.c. cu privire la rezultatul Consiliului European care a discutat problema sectorului bancar cipriot, în numele majorității liderilor grupurilor politice din Parlamentul European – Joseph Daul (EPP), Hannes Swoboda (S&D), Guy Verhofstadt (ALDE), Rebecca Harms și Daniel Cohn-Bendit (Verzi/EFA), Martin Callanan (ECR) – Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a făcut următoarea declarație:

martin schulzCu privire la problema sectorului bancar cipriot, Conferința Președinților își exprimă profunda preocupare și consideră că depozitele de mai puțin de 100.000 EUR nu trebuie să fie taxate. Trebuie găsită o soluție mai justă și mai sustenabilă pentru cetățenii ciprioți. Ne trebuie o soluție europeană pentru problema Ciprului, nu una externă. Nu trebuie să se folosească economiile oamenilor obișnuiți pentru a rezolva problemele sectorului bancar.

Sistemul bancar din zona euro trece printr-o restructurare radicală odată cu instituirea unei uniuni bancare și a unui mecanism unic de supraveghere. Situația din Cipru subliniază necesitatea ca acestea să fie puse în aplicare cât mai curând posibil. Directa supraveghere a băncilor din zona euro de către Uniunea Europeană va fi esențială pentru evitarea unei crize similare celei din Cipru.

Regretăm lipsa de transparență și responsabilitate democratică a soluției propuse inițial de Comisia Europeană, FMI și Banca Central Europeană pentru Cipru. Miniștrii de finanțe din zona Euro trebuie, de asemenea, să-și asume responsabilitatea pentru această soluție destinată sectorului bancar din Cipru. Soluția propusă a fost luată în spatele ușilor închise, în primele ore ale dimineții, fără a se reflecta adecvat la consecințele sale pentru cetățeni. Iar tentativele de a pasa responsabilitatea în privința asumării paternității acestei propuneri nu fac decât să submineze încrederea cetățenilor în Uniunea Europeană.”

Sursa: europarl.ro
Foto: europarl.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.