Parlamentul European dezbate o rezoluţie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Parlamentul European dezbate în această după-amiază o rezoluţie non-legislativă privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, titrează evz.ro Documentul cere statelor UE să-şi respecte angajamentele juridice privind criteriile de aderare la Schengen şi să nu cedeze în faţa tendinţelor populiste.
Rezoluţia PE, care va fi supusă mâine votului în plen, reafirmă că ambele ţări au implementat deplin acquis-ul Schengen, singura condiţie necesară pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie, aşa cum prevede Tratatul de aderare la UE, transmite Agerpres.

În document, eurodeputaţii le recomandă statelor membre ”să ia o decizie privind extinderea Schengen cu Bulgaria şi România pe baza acquis-ului şi procedurilor Schengen” şi reafirmă că ”cele două state şi-au reconstruit şi reorganizat fundamental sistemele de management integrat al frontierelor prin investiţii substanţiale în autorităţile de aplicare a legii, prin instruire şi tehnologie de ultimă generaţie, şi şi-au consolidat cadrul instituţional şi legal, aspect recunoscut de toate rapoartele de evaluare Schengen”.

România şi Bulgaria vor adera la Schengen în câteva luni, a afirmat preşedintele Parlamentului European (PE) Jerzy Buzek, potrivit postul ui naţional de radio de la Sofia. Buzek s-a declarat ”sută la sută optimist” în ceea ce priveşte aderarea celor două ţări la spaţiul european fără frontiere.

”Toate criteriile tehnice sunt satisfăcute şi cu toţii ştim acest lucru, dar este important ca guvernul bulgar să fie mai activ în explicarea situaţiei unor ţări. Este normal ca acestea să aibă îndoielile lor. Aşa este în Uniunea Europeană, când lucrurile se explică pas cu pas, la sfârşit totul se rezolvă’, a mai spus Buzek.
Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen a fost amânată, luna trecută,  în consiliul JAI de la Bruxelles, după ce Olanda și Finlanda au anunțat că nu sunt de acord cu intrarea celor două state în spațiul Schengen.

Articolul integral poate fi accesat aici.

Sursa foto: ro.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.