Parlamentul European îi cere lui Putin să demareze un “dialog onest” cu protestatarii

Parlamentul European condamnă neregulile înregistrate în alegerile prezidenţiale de la 4 martie din Rusia şi îi cere lui Vladimir Putin să îşi reducă retorica împotriva protestatarilor şi să demareze un “dialog onest” cu aceştia, într-o rezoluţie adoptată joi, informează un comunicat al PE, potrivit agenţiei de ştiri Mediafax.

Deputaţii europeni îşi manifestă în textul rezoluţiei îngrijorarea faţă de “cursul evenimentelor din Rusia în privinţa drepturilor omului şi principiilor democratice general acceptate, legislaţiei şi procedurii electorale”.

Parlamentul regretă faptul că opţiunile alegătorilor au fost limitate în alegerile recente şi solicită o analiză completă “a tuturor neregulilor, cu scopul de a întări regulile democratice în perspectiva alegerilor viitoare”.

Deputaţii i-au cerut preşedintelui Dmitri Medvedev să treacă de la vorbe la fapte si să garanteze că reformele necesare în sistemul politic se vor adopta. De asemenea, “se aşteaptă de la noul preşedinte Vladimir Putin să fie pregătit să ducă mai departe aceste reforme, incluzând necesara simplificare a legislaţiei referitoare la înregistrarea partidelor politice”.

Rezoluţia solicită tuturor părţilor să profite de această ocazie, înainte de începerea mandatului noului preşedinte, şi să ajungă la acord asupra unui set complex de măsuri de reformă. Se aşteaptă de la preşedintele-ales Putin, precum şi de la toate partidele reprezentate în Duma de Stat să iniţieze un dialog cu protestatarii şi opoziţia, pe tema viitorului Rusiei.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  ro.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.