Parlamentul European pregateste o rezolutie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen

Conform site-ului hotnews.ro, Parlamentul European a pregatit o rezolutie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, in urma amanarii in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 22 septembrie a votului privind intrarea celor doua tari in zona de circulatie fara frontiere, din cauza opozitiei Olandei si Finlandei.

Conform unei variante preliminare a proiectului de rezolutie ce va fi supus la vot la miniplenara PE din 12-13 octombrie de la Bruxelles, legislativul european cere statelor membre “sa-si respecte angajamentele conform cadrului legal al UE privind criteriile de aderare la Schengen si sa nu ofere prioritate populismului national“, anunta Agerpres . Documentul mai recomanda statelor membre “sa ia o decizie privind extinderea Schengen cu Bulgaria si Romania pe baza acquis-ului si procedurilor Schengen“.

Proiectul de rezolutie reaminteste ca “ambele state si-au reconstruit si reorganizat fundamental sistemele de management integrat al frontierei prin investitii substantiale in autoritatile de aplicare a legii prin instruire si tehnologie de ultima generatie si si-au intarit vizibil cadrul insitutional si legal, lucru recunoscut de toate rapoartele de evaluare Schengen”.

“Ambele tari (Romania si Bulgaria ) au implementat pe deplin acquis-ul Schengen, care reprezintă singura condiţie necesară pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, aşa cum a fost stabilit prin Tratatul de Aderare şi de cadrul legal existent al UE” , se mai arata in documentul PE.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, reunit la 22 septembrie la Bruxelles, a decis amânarea votului privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, în urma opoziţiei ferme a Olandei şi Finlandei.

Puteti accesa aici stirea.

Sursa foto: 9am.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *