Parlamentul European solicita Comisiei sa negocieze cu SUA scutirea de vize pentru romani

În contextul summit-ului UE-SUA din 20 noiembrie de la Lisabona, Membrii Parlamentului European au adoptat joi recomandările adresate Consiliului, axându-se pe cooperarea economică transatlantică, protecția datelor cu caracter personal, eliminarea vizelor, introducerea unei taxe de călătorie și apariția în presă a documentelor militare clasificate din Irak.

Relațiile comerciale cu Statele Unite în contextul actualei crize economice reprezintă aspectul principal abordat de către deputați. Parlamentul reiterează sprijinul pentru realizarea pieței transatlantice până în 2015, dar se arată preocupați privire la alimentele noi, produse modificate genetic precum și utilizarea clonării în creșterea animalelor sau acceptarea de către partea americană a etichetării exclusive în sistem metric a produselor UE.
Dezvoltarea unei strategii comune de acțiune UE-SUA de asigurare a respectării drepturilor de proprietate intelectuală în vederea combaterii comerțului mondial cu produse falsificate și piratate, inclusiv negocierile actuale pentru concluderea Acordului comercial împotriva contrafacerilor, sunt puncte importante ale relației transatlantice.

Eliminarea vizelor pentru SUA

Parlamentul European “solicită în mod insistent Uniunii Europene să negocieze de pe poziția de entitate unică în ceea ce privește programul SUA de scutire de vize, astfel încât cele patru state membre – Bulgaria, Ciprul, Polonia și România – care nu au fost incluse în programul de scutire de vize să nu încheie acorduri bilaterale cu SUA pentru a obține statutul de țară scutită de vize.”

“Comisia trebuie să continue să abordeze, în cadrul dialogului cu SUA la nivel politic și tehnic, importanța acordată de UE admiterii cât mai rapide în programul de scutire de vize a celor patru state membre ale UE care continuă să fie excluse”, se mai arată în rezoluția adoptată de către Parlamentul European.

Tortura în Irak

Divulgarea de către Wikileaks a unor informații militare din SUA privind presupuse practici de tortură folosite în Irak au provocat reacții vehemente în cadrul dezbaterii de miercuri.

“Deși divulgarea de documente militare clasificate prezintă riscul de a pune în pericol personalul militar, deputații își “exprimă profunda îngrijorare cu privire la acuzațiile grave, formulate recent, potrivit cărora tortura a fost tolerată în Irak, solicitând abordarea acestei chestiuni în cadrul summit-ului UE-SUA în vederea desfășurării unei anchete transatlantice independente.”

Taxa de călătorie

Deputații își exprimă profunda preocupare cu privire la Legea privind promovarea călătoriilor (Travel Promotion Act) și efectul său discriminatoriu prin faptul că se aplică doar călătorilor care beneficiază de programul SUA de scutire de vize și  faptul că plata acestei taxe poate fi efectuată doar cu una dintre principalele patru cărți de credit, care sunt gestionate exclusiv de societăți care își au sediul pe teritoriul SUA. Începând din ianuarie 2010, resortisanții UE din Statele Membre care fac parte din programul SUA de scutire de vize sunt obligați să plătească 14 USD pentru a putea călători în SUA.

La capitolul relații internaționale, deputații salută noua abordare de către Guvernul SUA a relațiilor cu Israelul și solicită revigorarea parteneriatului dintre UE și SUA în ceea ce privește conflictul israeliano-palestinian. Deputații reiterează că sunt necesare noi negocieri care vor conduce, într-un termen convenit, la o soluție bazată pe existența a două state, și anume statul Israel și un stat palestinian independent, democratic și viabil, care să coexiste în pace și securitate. În final, guvernului israelian i se solicită reînnoirea moratoriului asupra construirii de colonii.

Analizarea alternativelor mai puțin invazive decât colectarea informațiilor PNR

Protecția datelor personal cu caracter personal reprezintă un subiect dificil în relațiile UE-SUA în ultima perioadă, după cum a arătat și cazul acordului privind transferul de date bancare (raportul Swift). În prezent se află în discuție un nou acord de protecție a datelor personale, încheiat între UE și SUA, împreună cu un nou acord privind transferul de date ale pasagerilor (PNR). Parlamentul va asupra ambelor acordul dreptul de veto.

Într-o rezoluție separată, depusă de grupurile politice PPE, S&D, ALDE, grupul Verzilor/ALE, ECR și GUE/NGL, Parlamentul European reamintește că “în nicio circumstanță datele PNR nu pot fi folosite în scopul extragerii de date și a realizării de profiluri psihologice.”

Deputații reiterează solicitarea adresată Comisiei “de a furniza dovezi faptice potrivit cărora colectarea, depozitarea și procesarea datelor din PNR sunt necesare pentru fiecare dintre scopurile declarate și de a analiza și alternative mai puțin invazive.”

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *