Parlamentul European trimite la sate 12 milioane de romi

 

romiParlamentul European (PE) recomandă statelor membre să acorde cetăţenilor romi posibilitatea de a-şi câştiga existenţa din agricultură şi să dezvolte proiecte locative pentru aceştia, potrivit unui raport referitor la situaţia romilor în Uniunea Europeană.

Aproximativ 12 milioane de romi nu au nicio şansă să scape de sărăcie şi excludere fără asistenţă externă imediată, concentrată şi specifică, se arată în expunerea de motive a raportului.

Printre recomandările adresate statelor membre se numără şi crearea de instrumente, precum creditele de concesiune sau subvenţiile publice, pentru ca romii să aibă posibilitatea de a-şi câştiga existenţa din agricultură. Astfel, în completarea unui loc de muncă salarizat în agricultură sau în locul căutării unui astfel de loc de muncă, romii ar putea adopta o atitudine deschisă faţă de ideea unor forme noi de muncă în agricultură, inclusiv cooperativele sociale.

Potrivit aceluiaşi raport, accesul inegal la servicii şi multiplele dezavantaje cu care se confruntă copiii romi nu le permit acestora să aibă acces la dezvoltarea timpurie şi la o educaţie de înaltă calitate. Astfel, sistemele educaţionale sunt selective, iar numeroasele sisteme de combatere a segregării au ca efect, în realitate, accentuarea disparităţilor dintre grupurile sociale şi dezavantajează în special romii. PE subliniază în raport necesitatea unor politici educaţionale specifice care să se adreseze familiilor de romi şi să încurajeze participarea activă.

De asemenea, raportul recomandă statelor membre ale UE să asigure o mai mare independenţă economică a femeilor rome, prin promovarea unor proceduri simple de desfăşurare a unei activităţi profesionale independente şi de înfiinţare de întreprinderi mici şi mijlocii, prin promovarea accesului la microcredite. În plus, guvernele statelor membre ale UE ar trebui să conceapă sisteme de stimulente prin intermediul unor avantaje fiscale, pentru întreprinderile care angajează femei rome.

sursa-Newsin

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *