Parlamentul European va negocia bugetul UE cu statele membre. Ce vor europarlamentarii de la noul buget 2014-2020

Buget UEMandatul Parlamentului pentru a negocia bugetul UE pentru 2014 – 2020 cu statele membre (președinția irlandeză) a fost aprobat miercuri, potrivit unui comunicat de presa al Parlamentului European. Parlamentul respinge concluziile Consiliului European din 8 februarie, în forma lor actuală. Deputații sunt de acord cu plafoanele stabilite, dar solicită un buget european mai modern și mai eficient.

Rezoluția – pregătită de liderii grupurilor PPE, S&D, ALDE, Verzi și GUE/NGL – a fost adoptată cu 506 de voturi pentru, 161 împotrivă și 23 de abțineri.

Fără deficit!

Rezoluția subliniază problema tot mai mare a încălcării obligațiilor de plată, care face ca facturile să nu fie plătite și programele UE să fie puse în pericol. Încălcarea obligațiilor de plată anul trecut a dus la epuizarea fondurilor pentru mai multe programe UE importante încă din primele luni ale anului: Erasmus, Programul cadru de cercetare și Fondul Social.

Parlamentul cere clarificarea situației facturilor neplătite din 2012 înainte de a încheia negocierile pentru Cadrul financiar multianual (MFF), așa cum s-a convenit în discuțiile privind bugetul de anul trecut. Parlamentul mai cere o poziție politică din partea Consiliului care să afirme că toate facturile scadente în 2013 vor fi plătite în 2013, pentru a evita “rostogolirea” deficitului în noul MFF. UE nu poate să aibă deficit, din punct de vedere legal.

Flexibilitate, revizuire la jumătatea termenului și resurse proprii

Rezoluția le oferă negociatorilor Parlamentului un mandat puternic să se asigure că MFF este suficient de flexibil pentru a permite utilizarea optimă a fondurilor disponibile. Parlamentul mai cere și o revizuire a cheltuielilor MFF la mijlocul perioadei, pentru a oferi posibilitatea noului Parlament ales și Comisiei să influențeze bugetele pe care le vor moșteni de la legislatorii actuali.

Mai mult, Parlamentul argumentează în favoarea unui sistem de resurse proprii pentru finanțarea bugetului UE și subliniază că toate cheltuielile UE ar trebui să fie treacă prin buget.

Ce urmează?

Negocierile informale trebuie să ducă la redactarea unui Regulament cuprinzând cadrul financiar multianual, pentru care Parlamentul trebuie să își dea acordul și care trebuie să fie subiectul unui acord interinstituțional între Parlament, Consiliu și Comisie.

Parlamentul negociază bazele legale pentru mai multe programe UE în paralel, dar pentru acestea Parlamentul și Consiliul decid prin codecizie. Dacă nu există un acord până la începutul lui 2014, se vor aplica liniile MFF din 2013, ajustate conform inflației.

Ramona Manescu: bugetul propus nu tine cont de prioritati

Europarlamentarul PNL Ramona Manescu si-a justificat votul favorabil dat azi la rezolutia prin care Parlamentul European a respins aranjamentul pe Bugetul PE din cadrul ultimului Consiliu European: “Am votat rezolutia Parlamentului European care respinge Acordul pe Bugetul UE in forma actuala pentru ca nu tine cont de prioritatile pe care noi le-am sustinut: crestere economica, investitii in cercetare, inovare, infrastructura si tineret.”

“Pentru Romania este mai bine ca negocierile pentru Bugetul UE pe urmatorii sapte ani sa se faca cu implicarea Parlamentului European care sustine interesul cetatenilor si nu al unor guvernecare sunt acum la putere.”, a concluzionat europarlamentarul PNL.
Potrivit bugetului adoptat iniţial în Consiliul European, României i-ar reveni o alocare de 39,7 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *