Parlamentul spaniol blocheaza referendumul pentru autodeterminarea Cataluniei

cataloniaDeputatii spanioli au respins masiv, marti, proiectul de referendum privind autodeterminarea Cataloniei, pe care Guvernul regional vrea sa-l organizeze pe 9 noiembrie, cu o sustinere puternica din partea populatiei, relateaza AFP, citata de Mediafax.

In urma unor dezbateri, care au durat aproape sapte ore, deputatii au respins cu 299 de voturi “impotriva”, 47 de voturi “pentru” si o abtinere, cererea Parlamentului regional al Cataloniei privind organizarea acestui referendum.

Presedintele Cataloniei, Artur Mas, a declarat ca institutiile regionale vor cauta un alt “cadru legal” in scopul organizarii unui referendum pe 9 noiembrie.

“Vointa poporului din Catalonia nu poate fi impiedicata de un vot al deputatilor. Vointa poporului este ferma, majoritara, civica si pasnica, ea va fi exprimata in continuare”, a subliniat el.
Cu o populatie de 7,5 milioane de locuitori, Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei cu o puternica identitate culturala si lingvistica, se confrunta in ultimii ani cu o crestere a nationalismului, pe fondul crizei economice si tensiunilor politice.
Cele doua intrebari ale referendumului sunt: “Doriti sa existe statul Catalonia?” si, in cazul unui raspuns afirmativ, “Doriti ca acest stat sa fie independent?”.
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.