Parlamentul UE a votat pentru suspendarea transferului datelor noastre financiare către SUA

European-parliament-strasbourg-insideOficialii europeni se tem că serviciile de securitate americane ar fi înregistrat ilegal date financiare personale ale cetăţenilor Uniunii Europene (UE), de la care nu fac expecţie nici românii, şi discută posibila suspendare a acordului SWIFT, în baza căruia se realizează, încă din 2010, transferul de astfel de informaţii între SUA şi UE.

Practic, Autoritatea Naţională de Securitate din Statele Unite (NSA), implicată în ultimul timp în mai multe scandaluri de abuz de putere, ar fi accesat datele financiare personale ale europenilor, fără a respecta traseul normal al unei astfel de cereri, încălcând astfel prevederile acordului.

Membrii Parlamentului European (PE) au adoptat săptămâna trecută o rezoluţie cu privire la suspendarea temporară a acordului SWIFT , înţelegere care face parte dintr-un program ce permite urmărirea finanţărilor organizaţiilor teroriste. Rezoluţia din PE nu este însă legislativă, ea având mai degrabă rolul de a pune presiune asupra Comisiei Europene pentru a suspenda de facto tratatul.

Acest vot vine după suspendarea negocierilor, tot din cauza scandalului NSA, pentru semnarea Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), acordul de liber schimb UE-SUA, cea mai ambiţioasă înţelegere de aces fel din istorie.

Sursa: replicaonline.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.