Parlamentul ungar aprobă bugetul pe 2012. Ungaria va avea deficit de 2,5%, sub cel cerut de UE

Banca Centrală creşte dobânda până la 6,5% – cel mai ridicat nivel din UE – pentru a proteja forintul, ce continuă să se prăbuşească după ce agenţia de rating Moody’s a retrogradat Ungaria, anunta adevarul.ro.

Parlamentul ungar a aprobat marţi, în unanimitate, în primă lectură, bugetul Ungariei pentru 2012, relatează Reuters. Guvernul lui Viktor Orban intenţionează să reducă pentru anul viitor atât datoria externă a ţării (de 82% din Produsul Intern Brut) şi să aducă deficitul la 2,5%, adică sub nivelul cerut de tratatul de la Maastricht. Proiectul ţinteşte un deficit nominal de 576,2 miliarde de forinţi în bugetul de stat central, care nu include însă autoguvernările locale.
Măsurile vin în contextul în care Moody’s a retrogradat Ungaria săptămâna trecută până la Ba1 (junk, categorie nerecomandată investiţiilor), din cauza temerilor că ţara nu îşi va atinge obiectivele fiscale, pe măsură ce economia încetineşte.

Măsurile de austeritate avute în vedere pentru 2012 include o creştere de 2% a Taxei pe Valoare Adăugată (până la 27%) şi concedierea a 5.500 de angajaţi din sectorul public.
Votul final pe buget va avea loc pe 19 decembrie.

Sursa articol: adevarul.ro

Sursa foto: budapestagent.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *