Connect with us

GENERAL

Parlamentul votează un buget UE de 133 de miliarde de euro în 2012

Published

on

Prin votul său de astăzi privind bugetul UE pe 2012, Parlamentul European arată că vrea un buget pe 2012 axat pe creștere, locuri de muncă și inovare în Uniunea Europeană, precum și sprijinirea dezvoltării și democrației în țările din vecinătatea UE, se arata intr-un comunicat transmis catre caleaeuropeana.ro.

În general, deputații europeni au încercat să revină la bugetul propus de Comisie, pe care Consiliul l-a redus în iulie. Poziția Parlamentului aduce o creștere a plăților de 5,2% prin comparație cu bugetul de anul acesta, rezultând un buget de €133,1 miliarde. Rezoluția privind bugetul a fost adoptată cu 431 voturi în favoare, 120 voturi împotrivă și 124 abțineri.

Perioada de conciliere de 21 de zile începe în noiembrie, reuniunile fiind stabilite pe 8 și 18 noiembrie. Negocierile tripartite privind bugetul (așa-numitele “trialoguri” între Parlament, Consiliu și Comisie) sunt prevăzute pe 3, 10, și 14 noiembrie. Dacă Parlamentul și Consiliul ajung la un acord, bugetul final ar putea fi aprobat în plenul Parlamentului în decembrie la Bruxelles.

Investițiile în cercetare și dezvoltare, coeziune și fondurile structurale

Categoriile de cheltuieli care au cunoscut cele mai mari creșteri în plăți sunt cercetarea și dezvoltarea (+8,8%) și fondurile de coeziune și structurale (+10,35%). Creșterea se datorează faptului că aceste politici includ proiecte de investiții pe termen lung și care acum, în al cincilea an al cadrului financiar multianual, sunt în plină derulare, având nevoie de plăți pentru care s-au făcut angajamente în trecut.

O creștere semnificativă se înregistrează și la categoria “Libertate, securitate și justiție” (+6,84%), reflectând necesitatea gestionării valurilor de refugiați și imigranți și de a introduce supravegherea marină în Marea Mediterană.

În categoriile „Competitivitate pentru creștere și ocuparea forței de muncă“ și „UE în calitate de actor global“, Parlamentul dorește creșterea cheltuielilor peste propunerea inițială a Comisiei.

Mai mulți deputați europeni au criticat Consiliul pentru lipsa de consistență a poziției sale față de proiectul de buget propus de Comisie. Bugetele propuse pentru noile organisme europene de supraveghere financiară și Frontex au fost considerate insuficiente pentru a le asigura o funcționare corectă, în condițiile în care activitatea acestora e considerată de primă importanță.

Cercetare, inovare și educație

Doamna Francesca Balzani (S&D, IT), raportorul parlamentar pentru bugetul UE, a subliniat necesitatea investițiilor în creșterea economică și ocuparea forței de muncă. Parlamentul a urmat propunerile acesteia de creștere a cheltuielilor pentru programele legate de Strategia UE 2020.

Parlamentul nu este de acord cu finanțarea programului UE de fuziune nucleară ITER din banii alocați cercetării și dezvoltării în cadrul celui de-al șaptelea program-cadru pentru cercetare și dezvoltare, așa cum au propus inițial Comisia și Consiliul. Deputații europeni consideră că trebuie găsite noi surse de finanțare pentru acest mega-proiect, întrucât a fost discutat în timpul actualului cadru financiar multianual și nu ar trebui finanțat cu bani alocați altor proiecte de cercetare.

Politica de coeziune

În cadrul politicii pentru o mai mare coeziune între regiunile UE, deputații europeni și-au exprimat susținerea față de cifrele propuse de Comisie, pe care statele membre au încercat să le reducă.

Agricultura și mediul înconjurător

Parlamentul a fost de acord cu 250 de milioane de euro în plus la fondurile de urgență pentru producătorii de fructe și legume. Acești bani sunt destinați prevenirii altor crize viitoare precum cea de anul trecut a bacteriei EHEC și compensării fermierilor pentru consecințele financiare ale crizelor viitoare.

Deputații europeni au susținut cu tărie schema „hrană pentru cei în nevoie“, care furnizează alimente băncilor de hrană, pentru care Consiliul blochează o nouă bază legală.

Libertate, securitate, justiție și cetățenie

Parlamentul nu este de acord cu tăierile propuse de Consiliu pentru Fondul european pentru refugiați, Fondul european de returnare și Fondul pentru frontierele externe (45 de milioane de euro). Bugetul pentru Agenția Frontex ar trebui crescut cu o rezervă de 25 de milioane de euro, au spus deputații europeni, deoarece acești bani ar putea fi necesari unor controale maritime în Marea Mediterană și consolidării supravegherii frontierei greco-turce. În aceste scopuri tocmai au fost adăugați bani în cadrul bugetului 2011, iar deputații europeni cred că lucrurile nu se vor îmbunătăți până la sfârșitul anului.

Afaceri externe

Deputații europeni au aprobat o creștere de 100 de milioane de euro a ajutorului către Palestina, procesul de pace din Orientul Mijlociu și Biroul ONU pentru refugiații din Palestina în Orientul Mijlociu. Au mai aprobat 27 de milioane de euro pentru instrumentul de dezvoltare a cooperării pentru Asia și America Latină și au adăugat 3 milioane pentru misiunile de observare a alegerilor și 3 milioane pentru comunitatea turco-cipriotă. Pentru aceste finanțări, eurodeputații au redus alte rubrici, precum Misiunea de Poliție a UE în Afganistan și măsurile de urgență din cadrul politicii externe și de securitate comună.

Administrație

Raportorul pentru bugetul Parlamentului European și al celorlalte instituții, domnul José Manuel Fernandes (PPE, PT), a propus reducerea suplimentară a bugetului Parlamentului. Parlamentul a optat pentru o creștere de 1,44% (sub nivelul inflației), propunându-și în același timp să facă mai mult cu acești bani. Propunerea include cheltuielile legate de venirea celor 18 noi eurodeputați conform prevederilor introduse de Tratatul de la Lisabona. Dacă aceste costuri ar fi fost excluse, creșterea nu ar fi depășit 0.8%. Pentru reducerea cheltuielilor, deputații vor să economisească în domeniul traducerilor și serviciului de interpretariat, făcând schimbări în organizare și reducând cu 5% cheltuielile de călătorie, de exemplu prin reducerea zborurilor la clasa business. Toate alocațiile vor fi înghețate la nivelul celor din 2011.

Mai multe informaţii

Textele adoptate vor fi disponibile aici (selectați 26 octombrie 2011)

Înregistrarea video a dezbaterii (selectați 26 octombrie 2011)

Propunerea de buget a Comisiei pentru 2012

Proiect de rezoluție PE privind bugetul general UE pentru exercițiul 2012

Pagina web a Parlamentului European dedicată bugetului (Bugetul UE pe scurt)

Informații de background referitoare la buget (EN)

Profilul raportoarei Francesca BALZANI (S&D, IT)

Profilul raportorului José Manuel FERNANDES (EPP, PT)

Serviciul de presă al Parlamentului European

GENERAL

Germania a preluat președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei cu obiectivul de a lucra pentru o „Europă mai pașnică, mai dreaptă și mai tolerantă”

Published

on

© Ambasada Germaniei la București

Germania a preluat joi, 19 noiembrie, de la Grecia președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei cu obiectivul de a lucra pentru o „Europă mai pașnică, mai dreaptă și mai tolerantă” în următoarele șase luni de mandat, informează Ambasada Germaniei la București. 

Având sediul la Strasbourg, Consiliul Europei este organizația principală a continentului în privința drepturilor omului și numără 47 de state membre, inclusiv cele 27 ale Uniunii Europene.

„Visul unei Europe mai pașnice, mai drepte și mai tolerante nu se va împlini de la sine. Este o provocare zilnică pentru fiecare dintre noi”, a declarat ministrul federal al Afacerilor Externe, Heiko Maas.

În următoarele șase luni de președinție, Germania va avea în vedere trei teme principale: respectarea drepturilor omului, a principiilor democratice și a statului de drept; modelarea viitorului ținând cont de noile tehnologii și pericolele pe care acestea le reprezintă; apropierea cetățenilor de Europa și valorile sale.

Germania deține în acest moment și președinția Consiliului Uniunii Europene, mandat început la 1 iulie și care se va încheia la sfârșitul lunii decembrie, când mandatul va fi preluat de Portugalia. 

Continue Reading

GENERAL

Atac terorist la Viena. PES este alături de ”poporul austriac”: Europa nu va capitula niciodată în fața urii

Published

on

© PES/Facebook

Partidul Socialiștilor Europeni și-a exprimat ”profunda tristețe” în urma atacului terorist care a avut loc aseară în Viena, soldat cu moartea a cel puțin patru persoane și rănirea a altora 15.

”Europa nu va capitula niciodată în fața urii. Teroarea nu va reuși niciodată să dezbine comunitățile noastre. PES este alături de poporul austriac și de ceilalți din Europa care au fost afectați de recentul val de terorism extremist islamic”, este precizat într-un comunicat al PES.

”Acesta este un atac îngrozitor împotriva oamenilor inocenți care se bucurau de o ultimă seară înainte de a intra în vigoare măsurile restrictive. Gândurile noastre se îndreaptă către aceștia și către familiilor lor. (…) Ura nu trebuie să învingă niciodată. Teroarea nu trebuie niciodată să dezbine comunitățile noastre. Trebuie să fim ca unul, ca europeni uniți de valorile noastre comune precum respectul, diversitatea și libertatea”, a transmis președintele PES, Serghei Stanișev, lăudând, în același timp, ”intervenția rapidă a forțelor de ordine și a echipelor medicale din Viena, care au reacționat rapid, cu curaj”.

Citiți și:
Atacul de la Viena: Liderii UE, Franța și Germania, mesaj de solidaritate cu Austria și de unitate europeană împotriva urii și terorismului
Președintele Klaus Iohannis condamnă cu „fermitate” actul „de teroare atroce” de la Viena și exprimă solidaritatea României cu Austria
Cancelarul Sebastian Kurz îi asigură pe austrieci că terorismul islamist nu va diviza Austria

Patru persoane au fost ucise și mai multe rănite în atacul terorist de luni noaptea, din Viena. Mai mulți atacatori au deschis focul asupra oamenilor din centrul capitalei Austriei. Unul dintre atacatori, un tânăr de 20 de ani condamnat în trecut pentru implicare într-o organizaţie teroristă și eliberat condiționat din închisoare, a fost ucis de forțele de ordine. Alți patru au fost arestați, iar unul ar fi încă în libertate și este căutat de polițiști.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru, co-raportor al PE: Mecanismul de Redresare și Reziliență, căruia i-am dedicat peste 200 de ore de lucru, se va concentra pe 6 priorități ale UE și pe tineri, pentru a evita o „generație carantinată”

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) , co-raportor al Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, căruia i-a dedicat „peste 200 de ore de lucru”, transmite că „cel mai mare instrument financiar din istoria UE” se  va concentra pe 6 priorități ale UE existente, cu o atenție specială pentru copii și tineri, pentru a evita o „generație carantinată”, după ce principalele eurodeputații din principalele grupuri politice au ajuns la un consens pe marginea mandatului de negociere cu Comisia Europeană și Consiliul. 

„În calitate de co-raportor al Parlamentului European, vă anunț cu bucurie că am ajuns la un consens cu privire la Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), cel mai mare instrument financiar din istoria Uniunii Europene – 672,5 mld. de euro în total, 30 de mld. de euro pentru România. Cu peste 2100 de amendamente și peste 200 de ore de întâlniri tehnice și politice, cele mai mari grupuri din Parlament (PPE, S&D, Renew și Verzii) au convenit să sprijine textul pe care eu, împreună cu echipa mea, am lucrat intens timp de atâtea luni”, anunță Dragoș Pîslaru, într-o postare pe Facebook. 

Potrivit acestuia, discuțiile cu omologii săi pe marginea structurii și guvernanței Mecanismului  au pornit de la trei seturi de principii, precum transformarea banilor europeni împrumutați pe piață în reforme și investiții în priorități europene; condiționarea fondurilor europene de angajamente reale; și cheltuirea resurselor disponibile pentru recuperare pe șase priorități ale UE existente, cu atenție specială pentru generația tânără. 

Dorim ca banii europeni să fie cheltuiți pentru șase priorități ale UE. Am decis să nu reinventăm roata, ci să canalizăm banii de recuperare ai UE către strategiile deja existente (Pactul Verde European, Strategia Digitală, Strategia Industrială și Strategia pentru IMM-uri, Pilonul European al Drepturilor Sociale, Agenda pentru competențe, Garanția pentru tineri, Garanția pentru copii). Vrem ca MRR să ajute economiile să revină la normal, țările și instituțiile să devină mai rezistente și să căpătăm autonomie strategică. De asemenea, dorim ca MRR să ajute noua generație, să nu avem o „generația carantinată”. Ne-am ținut promisiunea de a avea un procent din MRR pentru această generație – un minim de 7% din MRR este destinat tinerilor, învățării pe termen lung și competențelor necesare pentru piața muncii”, explică eurodeputatul Renew Europe. 

Dragoș Pîslaru mai precizează că există și câteva condiții privind cheltuirea banilor europeni în mod corespunzător. În acest sens, el explică că planurile naționale de redresare pe care le vor prezenta statele membre Comisiei Europene vor trebui să țintă cont de atingerea obiectivelor tranzițiilor ecologică și digitală, de respectarea valorilor fundamentale ale UE și a statului de drept, precum și de recomandările specifice de țară din cadrul Semestrului European.

De asemenea, eurodeputatul a precizat importanța evaluării și monitorizării de către Comisie a planurilor naționale în etapa de elaborare și de implementare, vorbind în acest sens despre crearea unui instrument de asistență tehnică – cerut de Grupul Renew – pentru a ajuta statele membre să-și îmbunătățească planurile de reformă pentru redresare, precum și despre crearea unui tabel public de indicatori pentru ca toată lumea să vadă cum progresează reformele și unde se fac investiții. Acesta din urmă va ajuta OLAF, Curtea de Conturi și Parchetul European în activitatea lor, iar statele membre vor fi „forțate” să utilizeze o singură bază de date pentru informații despre proiecte și beneficiari.

Nu în ultimul rând, eurodeputații consideră că guvernanța Mecanismului de Redresare și Reziliență trebuie să prevadă mijloace de control democratic exercitat și de Parlamentul European, în cooperare cu Comisia, statele membre și alte organisme independente.

„Am dezvoltat rolul Parlamentului European, necesar în guvernarea acestui instrument istoric. Dorim audieri periodice și dialog constant cu reprezentanții statelor membre, Comisia, dar și organisme independente, care vor oferi deputaților o imagine clară a ceea ce se face cu banii de recuperare. De asemenea, aprobarea planurilor naționale va avea nevoie și de acordul Parlamentului. Credem că acest pas va confirma legitimitatea parlamentară, care lipsește de prea mult timp în guvernanța economică a UE. Credem că acest pas se poate face rapid și nu va întârzia prea mult sosirea banilor – vorbim aici de săptămâni, nu luni”, precizează Dragoș Pîslaru. 

Potrivit acestuia, în perioada imediat următoare, textul va fi supus la vot în Comisia pentru bugete și Comisia pentru afaceri economice și monetare pe 9 noiembrie, urmând ca după votul acestora, mandatul să fie anunțat în plenul Parlamentului European, pe 12 noiembrie. Discuțiile cu Consiliul și Comisia vor începe imediat după aceea „și ne pregătim deja pentru negocieri dificile”, precizează Dragoș Pîslaru.

„Regulamentul trebuie să intre în vigoare în ianuarie cel târziu, pentru ca planurile naționale să fie evaluate și pentru ca banii să înceapă să intre în economia statelor membre. Vă asigur că vom avea un mandat puternic și o voce clară, cu care vom apăra solicitările Parlamentului”, sunt asigurările oferite de co-raportorul PE privind Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Viitorul secretar pentru securitate internă în administrația Biden are rădăcini românești: Mama lui Alejandro Mayorkas, o româncă evreică, refugiată în Cuba în timpul Holocaustului

POLITICĂ4 hours ago

Klaus Iohannis, la un an de la câștigarea celui de-al doilea mandat: Am scos România de pe lista rușinii în Europa și am obținut cel mai mare pachet de finanțare europeană din istorie

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

COVID-19: Comisia Europeană asigură un al șaselea contract cu Moderna pentru achiziția a 160 milioane de doze de vaccin

Mircea Hava5 hours ago

Mircea Hava și colegii eurodeputați PNL, solicitare către Guvern pentru includerea în Acordul de Parteneriat pentru progamarea fondurilor europene a teritoriilor Moții, Țara de Piatră, Țara Făgărașului și Țara de Sus

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Fonduri UE: Comisia Europeană aprobă 370 de milioane de euro pentru infrastructura de apă și canalizare din România

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu: România va aloca UNICEF 50.000 euro pentru proiecte în domeniul educaţiei şi tineretului în Afganistan

NATO6 hours ago

Primul raport oficial privind apărarea europeană: UE nu deține capabilitățile militare pentru a îndeplini obiectivele autonomiei sale strategice

ROMÂNIA7 hours ago

Ambasadorul României la Madrid, întâlnire cu ministrul spaniol al culturii și sportului. Ambele părți și-au exprimat interesul pentru elaborarea unui Memorandum de Înțelegere între cele două ministere ale culturii

ROMÂNIA7 hours ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu salută adoptarea Declarației Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor privind rolul și utilizarea tehnologiei în sprijinul guvernanței democratice

ROMÂNIA7 hours ago

COVID-19: Guvernul a semnat 10 contracte de finanțare din fonduri europene, în valoare de 69,7 milioane euro, pentru dotarea spitalelor bucureștene cu aparatură și echipamente de imagistică și ATI

U.E.2 days ago

Președinția Germaniei la Consiliul UE patronează proiectul fotografic ”Faces of Europe”, un tablou despre toleranță și conviețuirea în pace

Marian-Jean Marinescu2 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Bugetul politicii de transport nu a fost mărit de Parlamentul European, ceea ce este în detrimentul țărilor din Est

ROMÂNIA2 days ago

Președintele Klaus Iohannis: Voi sprijini solicitările pentru fonduri europene pentru a începe reconstrucția Institutului Clinic Fundeni

Marian-Jean Marinescu3 days ago

Marian-Jean Marinescu: Parlamentul European cere o foaie de parcurs privind trecerea de la motoare cu combustie la cele bazate pe resurse nepoluante pentru a proteja producătorii și consumatorii

Gheorghe Falcă3 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Administrațiile locale trebuie să acorde prioritate studiilor pentru reabilitarea termică a clădirilor pentru a primi rapid finanțare europeană

ROMÂNIA3 days ago

MFE a organizat prima dezbatere publică privind reforma sistemului de sănătate, care poate atrage investiții de 6 mld. euro

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Ludovic Orban: Comisia Europeană a aprobat acordul România-SUA, care permite construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu parteneri strategici din Statele Unite și UE

Marian-Jean Marinescu4 days ago

Marian-Jean Marinescu, raportor pentru Cerul Unic European, speră ca finalizarea dosarului „foarte complicat” să soluționeze cele 27 de monopoluri pe controlul traficului aerian din UE

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu recomandă crearea unei echipe ministeriale de experți în atragerea fondurilor europene pentru ca România să valorifice cele 80 mld. EUR pentru redresare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu face apel la un consens național pentru a fructifica cele 80 de miliarde de euro alocate României de UE: Dacă pierdem acest moment, pierdem șansa la dezvoltare

Advertisement
Advertisement

Trending