Connect with us

GENERAL

Parlamentul votează un buget UE de 133 de miliarde de euro în 2012

Published

on

Prin votul său de astăzi privind bugetul UE pe 2012, Parlamentul European arată că vrea un buget pe 2012 axat pe creștere, locuri de muncă și inovare în Uniunea Europeană, precum și sprijinirea dezvoltării și democrației în țările din vecinătatea UE, se arata intr-un comunicat transmis catre caleaeuropeana.ro.

În general, deputații europeni au încercat să revină la bugetul propus de Comisie, pe care Consiliul l-a redus în iulie. Poziția Parlamentului aduce o creștere a plăților de 5,2% prin comparație cu bugetul de anul acesta, rezultând un buget de €133,1 miliarde. Rezoluția privind bugetul a fost adoptată cu 431 voturi în favoare, 120 voturi împotrivă și 124 abțineri.

Perioada de conciliere de 21 de zile începe în noiembrie, reuniunile fiind stabilite pe 8 și 18 noiembrie. Negocierile tripartite privind bugetul (așa-numitele “trialoguri” între Parlament, Consiliu și Comisie) sunt prevăzute pe 3, 10, și 14 noiembrie. Dacă Parlamentul și Consiliul ajung la un acord, bugetul final ar putea fi aprobat în plenul Parlamentului în decembrie la Bruxelles.

Investițiile în cercetare și dezvoltare, coeziune și fondurile structurale

Categoriile de cheltuieli care au cunoscut cele mai mari creșteri în plăți sunt cercetarea și dezvoltarea (+8,8%) și fondurile de coeziune și structurale (+10,35%). Creșterea se datorează faptului că aceste politici includ proiecte de investiții pe termen lung și care acum, în al cincilea an al cadrului financiar multianual, sunt în plină derulare, având nevoie de plăți pentru care s-au făcut angajamente în trecut.

O creștere semnificativă se înregistrează și la categoria “Libertate, securitate și justiție” (+6,84%), reflectând necesitatea gestionării valurilor de refugiați și imigranți și de a introduce supravegherea marină în Marea Mediterană.

În categoriile „Competitivitate pentru creștere și ocuparea forței de muncă“ și „UE în calitate de actor global“, Parlamentul dorește creșterea cheltuielilor peste propunerea inițială a Comisiei.

Mai mulți deputați europeni au criticat Consiliul pentru lipsa de consistență a poziției sale față de proiectul de buget propus de Comisie. Bugetele propuse pentru noile organisme europene de supraveghere financiară și Frontex au fost considerate insuficiente pentru a le asigura o funcționare corectă, în condițiile în care activitatea acestora e considerată de primă importanță.

Cercetare, inovare și educație

Doamna Francesca Balzani (S&D, IT), raportorul parlamentar pentru bugetul UE, a subliniat necesitatea investițiilor în creșterea economică și ocuparea forței de muncă. Parlamentul a urmat propunerile acesteia de creștere a cheltuielilor pentru programele legate de Strategia UE 2020.

Parlamentul nu este de acord cu finanțarea programului UE de fuziune nucleară ITER din banii alocați cercetării și dezvoltării în cadrul celui de-al șaptelea program-cadru pentru cercetare și dezvoltare, așa cum au propus inițial Comisia și Consiliul. Deputații europeni consideră că trebuie găsite noi surse de finanțare pentru acest mega-proiect, întrucât a fost discutat în timpul actualului cadru financiar multianual și nu ar trebui finanțat cu bani alocați altor proiecte de cercetare.

Politica de coeziune

În cadrul politicii pentru o mai mare coeziune între regiunile UE, deputații europeni și-au exprimat susținerea față de cifrele propuse de Comisie, pe care statele membre au încercat să le reducă.

Agricultura și mediul înconjurător

Parlamentul a fost de acord cu 250 de milioane de euro în plus la fondurile de urgență pentru producătorii de fructe și legume. Acești bani sunt destinați prevenirii altor crize viitoare precum cea de anul trecut a bacteriei EHEC și compensării fermierilor pentru consecințele financiare ale crizelor viitoare.

Deputații europeni au susținut cu tărie schema „hrană pentru cei în nevoie“, care furnizează alimente băncilor de hrană, pentru care Consiliul blochează o nouă bază legală.

Libertate, securitate, justiție și cetățenie

Parlamentul nu este de acord cu tăierile propuse de Consiliu pentru Fondul european pentru refugiați, Fondul european de returnare și Fondul pentru frontierele externe (45 de milioane de euro). Bugetul pentru Agenția Frontex ar trebui crescut cu o rezervă de 25 de milioane de euro, au spus deputații europeni, deoarece acești bani ar putea fi necesari unor controale maritime în Marea Mediterană și consolidării supravegherii frontierei greco-turce. În aceste scopuri tocmai au fost adăugați bani în cadrul bugetului 2011, iar deputații europeni cred că lucrurile nu se vor îmbunătăți până la sfârșitul anului.

Afaceri externe

Deputații europeni au aprobat o creștere de 100 de milioane de euro a ajutorului către Palestina, procesul de pace din Orientul Mijlociu și Biroul ONU pentru refugiații din Palestina în Orientul Mijlociu. Au mai aprobat 27 de milioane de euro pentru instrumentul de dezvoltare a cooperării pentru Asia și America Latină și au adăugat 3 milioane pentru misiunile de observare a alegerilor și 3 milioane pentru comunitatea turco-cipriotă. Pentru aceste finanțări, eurodeputații au redus alte rubrici, precum Misiunea de Poliție a UE în Afganistan și măsurile de urgență din cadrul politicii externe și de securitate comună.

Administrație

Raportorul pentru bugetul Parlamentului European și al celorlalte instituții, domnul José Manuel Fernandes (PPE, PT), a propus reducerea suplimentară a bugetului Parlamentului. Parlamentul a optat pentru o creștere de 1,44% (sub nivelul inflației), propunându-și în același timp să facă mai mult cu acești bani. Propunerea include cheltuielile legate de venirea celor 18 noi eurodeputați conform prevederilor introduse de Tratatul de la Lisabona. Dacă aceste costuri ar fi fost excluse, creșterea nu ar fi depășit 0.8%. Pentru reducerea cheltuielilor, deputații vor să economisească în domeniul traducerilor și serviciului de interpretariat, făcând schimbări în organizare și reducând cu 5% cheltuielile de călătorie, de exemplu prin reducerea zborurilor la clasa business. Toate alocațiile vor fi înghețate la nivelul celor din 2011.

Mai multe informaţii

Textele adoptate vor fi disponibile aici (selectați 26 octombrie 2011)

Înregistrarea video a dezbaterii (selectați 26 octombrie 2011)

Propunerea de buget a Comisiei pentru 2012

Proiect de rezoluție PE privind bugetul general UE pentru exercițiul 2012

Pagina web a Parlamentului European dedicată bugetului (Bugetul UE pe scurt)

Informații de background referitoare la buget (EN)

Profilul raportoarei Francesca BALZANI (S&D, IT)

Profilul raportorului José Manuel FERNANDES (EPP, PT)

Serviciul de presă al Parlamentului European

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen a primit premiul pentru „Construcția Europeană”: Ne folosim de puterea Uniunii noastre pentru a ne elibera de combustibilii fosili din Rusia

Published

on

© Ursula von der Leyen - Twitter

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a primit vineri, la Barcelona, „Premiul Cercle d’Economia pentru construcția europeană”, tema din acest an fiind „Momentul Europei”, informează comunicatul oficial. 

„Sunt recunoscătoare că ați decis să vă concentrați reuniunea anuală asupra temei „momentului Europei”. Îmi amintesc că am folosit această expresie pentru prima dată acum doi ani, în mai 2020, când am anunțat crearea NextGenerationEU. Ne aflam în mijlocul primului val pandemic. Amploarea acelei crize a fost de așa natură încât numai ca Uniune puteam oferi răspunsurile de care cetățenii noștri aveau nevoie”, a declarat Ursula von der Leyen. 

Făcând referire la războiul din Ucraina, șefa Executivului european a precizat că agresiunea Kremlinului împotriva „unei țări pașnice” pune în pericol atât viitorul ucrainenilor, fiind și o încercarea dea a dărâma „arhitectura de securitate din Europa”.

„Marile puteri ale lumii se realiniază. Războiul ales al lui Putin este un atac împotriva a tot ceea ce credem noi. Împotriva ideii că viitorul unei țări ar trebui să fie decis în mod democratic, de către propriul popor, și nu de către un autocrat străin”, a adăugat aceasta. 

Ursula von der Leyen a precizat că întreaga Europă este de acord că trebuie „să reducem de urgență dependența noastră de combustibilii fosili din Rusia”.

„Este crucial pentru obiectivele noastre climatice și pentru a pune capăt șantajului Kremlinului. Luna trecută am prezentat un nou plan numit REPowerEU, pentru a înlocui 150 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc. Aceasta este cantitatea de gaz pe care am importat-o anul trecut din Rusia. Am convenit cu președintele Biden asupra unei livrări suplimentare de 50 de miliarde de metri cubi de GNL începând de anul viitor. Aceasta va înlocui o treime din gazul rusesc. Ne redobândim obiectivele în materie de hidrogen”, a explicat aceasta. 

Președinta Comisiei Europene a spus că Uniunea Europeană subminează astfel capacitatea Rusiei de a finanța războiul. „Acesta este obiectivul celor șase valuri de sancțiuni”, a spus ea. 

 „Ne folosim de adevărata putere a Uniunii noastre. Am făcut-o pentru prima dată cu strategia noastră privind vaccinurile. Apoi, cu NextGenerationEU. Și acum, cu solidaritatea noastră deplină cu Ucraina, cu sancțiunile noastre împotriva Rusiei și cu eforturile noastre de a ne elibera de combustibilii fosili din Rusia”, a scris von der Leyen, pe Twitter.

„Tot ceea ce am făcut în aceste săptămâni este pentru poporul ucrainean. Dar și pentru democrația și libertatea lor de a scrie viitorul țării . Și, în cele din urmă, este pentru democrația noastră; pentru libertatea noastră de a urma statul de drept, pentru dorința noastră de a trăi în pace, pe un continent în sfârșit unit. Când oamenii din Ucraina privesc Uniunea noastră, asta văd: democrație, pace, stat de drept, libertate individuală și economică. Aceasta este ceea ce reprezintă Europa astăzi”, a punctat Ursula von der Leyen. 

Mai mult, în cadrul discursului său, Ursula von der Leyen a abordat planul de redresare NextGenerationEU, subliniind că Uniunea Europeană a oferit până în prezent statelor membre aproximativ 100 de miliarde de euro în investiții.

 

„Este un plan fără precedent, cu investiții și reforme care ne pot remodela economia pentru următoarele decenii. Pentru a face din Pactul Verde European o realitate și pentru a accelera digitalizarea noastră. Cu investiții de 800 de miliarde de euro, NextGenerationEU va face Europa și Spania mai puternice și mai bine pregătite pentru a face față provocărilor timpului nostru”, a mai spus ea. 

În finalul mesajului său, președinta Comisiei Europene a mulțumit Spaniei pentru ca i-a acord premiul pentru construcția europeană. „Moștenirea lui Pau Casals continuă să trăiască. Astăzi, Europa ia atitudine. Pentru demnitatea umană și democrație, pentru toți”, a conchis Ursula von der Leyen. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisarul european Sinkevičius a salutat angajamentul României de a lucra împreună cu Comisia Europeană pentru a găsi soluții la provocările de mediu

Published

on

© Administrația Prezidențială

Comisarul european Virginijus Sinkevičius a salutat angajamentul României de a lucra împreună cu Comisia Europeană pentru a găsi soluții la provocările de mediu, agreând, totodată, cu președintele Klaus Iohannis necesitatea menținerii unui dialog strâns cu privire la provocările vizate de procedurile de infringement în domeniul mediului care vizează țara noastră, se arată într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit marți, 12 aprilie 2022, la Palatul Cotroceni, pe comisarul european pentru Mediu, Oceane și Pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Agenda discuțiilor s-a concentrat pe aspecte de actualitate privind protecția mediului și a biodiversității, precum și pe combaterea schimbărilor climatice la nivel național și european. Cu acest prilej, Președintele României a reiterat susținerea țării noastre pentru obiectivele Uniunii Europene în aceste domenii.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că protecția mediului, combaterea schimbărilor climatice, alături de educația pentru climă, reprezintă obiective asumate la nivel național și a evidențiat interesul direct al României pentru aceste priorități, având în vedere necesitatea de a conserva biodiversitatea bogată a țării noastre.

În cadrul discuțiilor, Președintele României a transmis deschiderea  autorităților române de a coopera strâns cu Comisia Europeană, astfel încât să poată fi atinse obiectivele comune în materie de mediu, atât în ceea ce privește politicile și măsurile de implementare, cât și alocarea de resurse adecvate.

Cei doi înalți oficiali au agreat necesitatea menținerii unui dialog strâns cu privire la provocările vizate de procedurile de infringement în domeniul mediului care vizează România, pentru identificarea și implementarea celor mai bune soluții, în interesul cetățenilor.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat rolul educației în promovarea obiectivelor de mediu, programul educațional privind schimbările climatice și mediul fiind destinat creșterii nivelului de conștientizare pentru tinerele generații.

La rândul său, Comisarul Virginijus Sinkevičius a salutat angajamentul României de a lucra împreună cu Comisia Europeană pentru a găsi soluții la provocările și dificultățile în materie de protecție a mediului, inclusiv pe fondul eforturilor substanțiale mobilizate de țara noastră pentru a gestiona situația generată de războiul din Ucraina. 

În context, Comisarul european a subliniat, de asemenea, relevanța pe termen lung a agendei verzi și a obiectivelor legate de schimbările climatice, pentru consolidarea rezilienței, alături de rolul esențial al educației în aceste domenii.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană anunță trei noi apeluri pentru a face din Noul Bauhaus European o realitate pe teren. Sprijinul este destinat orașelor, cetățenilor și inițiativelor locale

Published

on

© European Commission/ Facebook

Comisia Europeană a anunțat miercuri trei noi apeluri pentru a face din Noul Bauhaus European o realitate pe teren, sprijinul fiind destinat în mod special cetățenilor, orașelor și comunelor pentru a duce proiectul Noul Bauhaus European în comunitățile lor, informează comunicatul oficial. 

„Cetățenii sunt factori-cheie în tranziția către locuri și stiluri de viață mai durabile, mai incluzive și mai frumoase. Cele două apeluri publicate de Institutul European de Inovare și Tehnologie sprijină implicarea deplină a acestora în dezvoltarea unor modele inovatoare și colaborative de inițiative locale, oferindu-le oportunități personalizate. Noul Bauhaus european este făcut de și pentru fiecare cetățean”, a transmis comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel. 

Lansate de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), prima și a doua cerere de propuneri se concentrează pe activitățile de implicare a cetățenilor și pe co-crearea de spații publice împreună cu aceștia.

Apelul Comunității EIT “Citizen Engagement Call” invită cetățenii să identifice provocările relevante ale Noului Bauhaus european pentru orașele lor și să colaboreze la conceperea soluțiilor. Proiectele vor ajuta cetățenii să adopte obiceiuri mai durabile, să dezvolte noi produse, servicii sau soluții și să ajute membrii comunității să devină agenți ai schimbării.

Apelul pentru “Co-creația spațiului public” va sprijini proiectele care găsesc soluții inovatoare în cadrul temelor Noului Bauhaus european. Proiectele invită actorii locali să fie inspirați  în ideile lor de reproiectare a spațiilor publice din orașe, zone urbane și rurale, creând noi soluții de transformare.

Cel de-al treilea și ultimul apel, “Sprijin pentru noile inițiative locale Bauhaus europene”, oferă asistență tehnică municipalităților mici și mijlocii, care nu au capacitatea sau expertiza necesară pentru a-și transforma ideile de proiecte NEB în realitate.

20 de concepte de proiecte locale selectate în cadrul apelului vor beneficia de sprijin personalizat pe teren, oferit de un grup de experți interdisciplinari, pentru a da formă conceptelor în conformitate cu liniile Noului Bauhaus european și cu obiectivele Green Deal. 

Cunoștințele și lecțiile învățate pe parcursul acestui proces vor fi incluse într-un “set de instrumente” destinat altor municipalități, precum și publicului larg interesat în dezvoltarea de noi proiecte Bauhaus europene sau în reproducerea celor existente pe teren.

Fondul European de Dezvoltare Regională finanțează asistența tehnică acordată municipalităților. Aceasta poate lua forma unei expertize metodologice, tehnice, de reglementare, financiare și socio-economice personalizate, furnizate de echipa de experți pe teren, care va sprijini dezvoltarea ulterioară a conceptelor de proiect de către municipalități, precum și a unui set de instrumente pentru viitorii proprietari de proiecte. 

Continue Reading

Facebook

NATO11 mins ago

Parlamentul Finlandei a votat pentru aderarea la NATO. Liderii Finlandei și Suediei, așteptați joi la Casa Albă de președintele SUA Joe Biden

Cristian Bușoi20 mins ago

Președintele Comisiei ITRE din PE, Cristian Bușoi: Obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 cu 55%, până în 2030, poate fi atins doar prin extinderea masivă a utilizării energiilor regenerabile

SUA29 mins ago

Unitate transatlantică pentru Ucraina. SUA și UE, pregătite să împingă Rusia și mai mult spre ”o izolare economică, financiară și strategică”

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Volodimir Zelenski și Olaf Scholz au discutat despre situația de pe frontul ucrainean: Contăm pe asistența din partea Germaniei în vederea aderării Ucrainei la UE

NATO2 hours ago

Oficial: Suedia a semnat cererea de aderare la NATO printr-o “scrisoare istorică” transmisă secretarului general Jens Stoltenberg

ROMÂNIA2 hours ago

Ministerul Finanțelor a primit de la Banca Europeană de Investiții 368 de milioane de euro pentru construirea Spitalului Regional de la Craiova 

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană va oferi sprijin tehnic pentru a ajuta 9 state membre, inclusiv România, să primească și să sprijine persoanele care fug din calea războiul din Ucraina

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Timiș și Cluj-Napoca, printre cele 63 de regiuni, șapte orașe și patru țări UE selectate de Comisia Europeană și CoR pentru o nouă acțiune-pilot privind parteneriatele pentru inovare regională

ROMÂNIA3 hours ago

Eurostat: În primul trimestru din 2022, România a avut cea mai mare creștere economică din UE, înregistând un avans de 5,2%

ENERGIE3 hours ago

Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu conducerea Black Sea Oil & Gas: Exploatarea gazelor din Marea Neagră va asigura din acest an 10% din producția necesară la nivel național

U.E.6 hours ago

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului

ROMÂNIA24 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

NATO2 days ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO2 days ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL2 days ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO2 days ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Inflația și prețurile la energie au o singură cauză, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE7 days ago

Într-un moment de cotitură pentru monarhia britanică, prințul Charles a deschis o nouă sesiune a Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a cerut tuturor instituțiilor care gestionează implementarea PNRR continuarea dialogului cu experții europeni

Team2Share

Trending