Parteneriat public–privat pentru susţinerea diplomaţiei economice

colaj semnare protocol OKref3

Diplomaţia economică a României îşi va dubla capacitatea de atragere a investiţiilor şi de afirmare a ţării noastre în economia gloabală prin acordarea unui rol oficial reprezentanţilor externi ai Sistemului Cameral din România. Noul statut al reprezentanţelor externe ale Camerelor de Comerţ a fost consfinţit prin Protocolul semnat la Palatul Camerei Naţionale, de părţile implicate.

Prin acest Protocol, sectorul public şi cel privat şi-au propus extinderea parteneriatului în zona diplomaţiei economice, cu impact semnificativ asupra perspectivelor de dezvoltare economică a României.

„Este un document în interesul României doar prin relaţia simplă şi naturală a mediului privat cu autoritatea statală. Omul de afaceri a avut dintotdeauna o legătură indestructibilă cu Statul şi anume legătura care există între călăreţ şi cal, numai că omul de afaceri a fost întotdeauna calul”, a declarat în deschiderea evenimentului Excelenţa Sa Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Domnul Mihail M. Vlasov.

Pentru Uniunea Camerelor de Comerţ Bilaterale, semnarea acestui protocol a constituit un „deziderat împlinit, privind necesitatea ca Sistemul Cameral să devină o locomotivă de implementare a conceptului de responsabilitate socială”, inclusiv în domeniul diplomaţiei economice.

Trecând apoi în revistă obiectivele acestui protocol, Excelenţa Sa Ministrul Economiei, Domnul Varujan Vosganian, a subliniat importanţa susţinerii exporturilor, care reprezintă „şansa României de depăşire a crizei”.

În contextul noului Protocol, vor putea fi sprijinite şi eficientizate relaţiile economice şi comerciale cu state din Uniunea Europeană, cum ar fi: Italia, Spania, Belgia, dar, mai ales cu state din afara UE, cu pieţe emergente, din zonele de creştere economică, respectiv Vietnam, Indonezia, India, Turcia, China, Peru, Brazilia, Emiratele Arabe Unite, dar şi cu diverse state din cadrul SUA.

Documentul este menit să contribuie la facilitarea schimbului de informaţii economice şi asigurarea spijinului pentru realizarea obiectivului strategic de reindustrializare a României, în paralel cu luarea tuturor măsurilor necesare unui mediu de afaceri cât mai prietenos şi favorabil investiţiilor şi dezvoltării economice.

Sursa: CCIR

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.