PARTENERIAT ROMANO-BRITANIC PENTRU COMBATEREA CORUPTIEI

camera comertIn cadrul intalnirii din data de 27 februarie, de la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, reprezentanti ai Camerei Nationale, ai Ministerului de Justitie si ai Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti au prezentat parteneriatul romano-britanic pentru combaterea coruptiei la nivelul institutiilor publice si in mediul de afaceri.

Oficialul Ambasadei Marii Britanii a vorbit despre puternica colaborare bilaterala pentru a atrage investitorii britanici in Romania, adaugand ca parteneriatul isi propune promovarea mediului de afaceri din Romania, competitivitatea, talentul si inovatia acestuia. Programul pe zona de etica si conformitate in mediul de afaceri are ca si scop imbunatatirea relatiilor intre tarile partenere chiar si prin elaborarea sau adaptarea codului civil si de procedura civila fata de noile cerinte. Este important ca companiile romanesti sa-si asigure integritatea si, la fel de importanta, este sustinerea din partea autoritatiilor a companiilor care  isi propun un comportament etic in afaceri. Firmele romanesti care vor sa sustina Statul roman in combaterea coruptiei si in campaniile anti-mita, tebuie sa dezvolte strategii pe termen lung. Oficialul diplomatic a explicat cum Marea Britanie sustine prin programe anticoruptie mediul de afaceri, de altfel a tinut sa mentioneze faptul ca mentalitatea celor doua tari sunt diferite si ca in Marea Britania legislatia in vigoare este foarte dura fata de fenomenele de coruptie si ca oamenii de afaceri au inteles ca nu este vorba doar de respectare unor legi.

Cadrul legal nu este suficient

Coordonatorul strategiei nationale anticoruptie, Cornel Calinescu a declarat ca nu este suficient un cadru legal bine pus la punct, ci trebuie sa existe mijloace prin care legea sa fie aplicata. Calinescu a afirmat ca legislatia penala din Romania este foarte solida si ca problema principala pentru a dezvolta un sistem de afaceri etic, nu este aprobarea unor noi masuri ci aplicarea celor existente. Reprezentantul Ministerului de Justitie a invitat companiile romanesti sa ia parte la acest proces, mentionand faptul ca practicile incorecte nu aduc rezultate pe termen lung. Calinescu a explicat cum programul este sutinut de catre mai multe autoritati nationale specializate in anticoruptie si integritate. Din pacate a recunoscut ca situatia practica este destul de negativa precizand ca exista mii de cazuri si dosare pentru conflict de interese in domeniul public si privat. Coordonatorul strategiei a concluzionat spunand ca Guvernul ar putea sustine etica prin atribuirea contractelor de achizitii publice firmelor care au aratat si arata un comportament responsabil in afaceri.

Reprezentatii Camerei Nationale au insistat pe faptul ca vor sustine in continuare toate solutiile pentru a imbunatati mediul de afaceri si pentru a sustine relatiile intre Romania si tarile partenere.

Alexandru Padure

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.