Partidele PPE și ALDE cer reevaluarea acordului de Asociere UE-Republica Moldova și sistarea finanțărilor europene după modificarea sistemului electoral

Partidul Popular European (PPE) și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) le cer instituțiilor europene să reevalueze Acordul de Asociere UE-Republica Moldova în urma regreselor făcute în procesul democratic ca urmare a adoptării sistemului electoral mixt, potrivit unui comunicat de presă al PPE.

„Partidul ALDE și PPE privesc cu îngrijorare deteriorarea statului de drept și a standardelor democratice în Republica Moldova. În loc să caute cele mai bune soluții pentru ca statul și cetățenii să prospere, Partidul Democrat (PDM), împreună cu socialiștii (PSRM), conduși de liderul lor Plahotniuc, au ales să întărească autocrația”, este declarația comună a președinților celor două partide, Joseph Daul și Hans van Baalen.

„După cum o demonstrează declinul libertății presei, abuzul instituțiilor de stat și suprimarea societății civile, guvernul moldovean sub conducerea PDM-PSRM a lui Plahotniuc a pus într-adevăr în pericol unele dintre marile realizări ale poporului moldovean în ultimii ani și a făcut ca țara să nu mai fie campionul parteneriatului Estic”, se mai arată în comunicat.

Cele două partide fac apel la instituțiile europene, „inclusiv Serviciul European de Acțiune Externă, precum și la Consiliul Europei (n.r – organizație internațională diferită de UE) , de a evalua cât mai curând declinul statului de drept și a standardelor democratice în Republica Moldova și să oprească orice finanțare din partea UE, să aplice cea mai strictă condiționalitate oricărei asistențe financiare viitoare și să reevalueze cât mai curând posibil Acordul de asociere UE-Republica Moldova”.

Parlamentul Republicii Moldova a votat săptămâna trecută proiectul sistemului electoral mixt.

Proiectul presupune că alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfășura în baza așa-numitului sistem electoral mixt. Astfel, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalți 51 — în circumscripții uninominale.

Acestea vor fi create inclusiv pentru regiunea transnistreană, doar că locuitorii din stânga Nistrului vor putea vota în secții amplasate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale, explică Radio Chișinău. De asemenea, vor exista circumscripții uninominale pentru diaspora. O circumscripție uninominală va fi formată pentru un număr de 55.000-60.000 de cetățeni cu drept de vot. Deocamdată nu se știe câte circumscripții vor fi formate pentru Transnistria și pentru cetățenii moldoveni din afara țării.

Citiți și 

Reacția României la schimbarea sistemului electoral din R. Moldova. Ce a declarat premierul Mihai Tudose la Chișinău

Uniunea Europeană critică schimbarea sistemului electoral în R. Moldova: Contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția

Schimbarea sistemului electoral în R. Moldova a atras deja critici europene, în contextul în care Comisia de la Veneția a publicat o opinie pe această temă, criticând faptul că inițiativa Chișinăului nu a fost luată în urma unor largi consultări cu forțele politice și societatea civilă din Moldova, părând „să fi fost introdusă în grabă în Parlament”.

„Votul de joi din Parlamentul Republicii Moldova privind schimbarea sistemului electoral contravine pe deplin recomandărilor Comisiei de la Veneția,” au declarat vineri Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, și comisarul european Johannes Hahn.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.