Patru bănci europene vor sa ramburseze BCE 100 mld €

Patru bănci europene vor să ramburseze în avans credite de circa 100 de miliarde de euro, recent contractate la începutul lunii martie de la BCE, informează Capital.ro. Împrumuturile de peste 1000 de miliarde acordate de BCE au fost pentru susținerea creditării firmelor și reducerea costurilor de împrumut guvernamental.

Câteva din cele mai mari bănci europene se pregătesc să ramburseze încă din acest an împrumuturile pe trei ani pe care le-au accesat recent de la Banca Centrală Europeană, se arată într-un articol apărut luni în publicaţia britanică Financial Times.

Unii bancheri au declarat că UniCredit (Italia), BNP Paribas şi Société Générale (Franţa), şi La Caixa (Spania) vor să ramburseze până la o treime din banii pe care i-au împrumutat – suma fiind estimată între 80 miliarde de euro (106 miliarde de dolari) şi 100 miliarde de euro (133 miliarde de dolari) în următoarele 12 luni. Banii ar trebui achitaţi în decembrie 2014 şi februarie 2015. Dar conform reglementărilor acestei operaţiuni, băncile pot începe rambursarea după primele 12 luni – în decembrie 2012.

La finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui număr de 523 de bănci împrumuturi pe trei ani în valoare de 489 miliarde de euro, la o dobândă de 1%.

BCE analizează acum dacă împrumuturile de peste 1.000 de miliarde de euro acordate băncilor din zona euro vor avea ca rezultat majorarea creditării către persoanele fizice şi juridice. Împrumuturile au ajutat băncile să obţină suficiente lichidităţi şi au scăzut costurile de împrumut pentru guvernele din zona euro care se confruntă cu probleme financiare.

Articolul integral aici.

Sursa articol: CAPITAL.RO
Sursa foto:  fr.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *