PDL studiaza modelul chinezesc

andreea paul vassO delegaţie a Partidului Democrat Liberal condusă de preşedintele partidului, Vasile Blaga, din care au mai făcut parte şi primarul Clujului, Emil Boc, dar şi parlamentarii Andreea Paul Vass, Anca Boagiu, Gheorghe Flutur, Ioan Bălan şi Marian Zlotea, a avut o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei locale a judeţului Miyun, aflat la 45 km de Beijing. Deputatul Andreea Vass a prezentat pe blogul său motivul acestei vizite, dar şi ceea ce a impresionat-o mai mult din economia Chinei. 

„Ne interesează revenirea României în fruntea partenerilor comerciali ai Chinei în Europa Centrală şi de Sud-Est din trei motive:

1. Pentru a readuce Romania în fruntea partenerilor comerciali ai Chinei în Europa Centrală și de Sud-est.

2.     China este una din alternativele economice, cu micro-soluții pragmatice, pentru actuala stare de criză.

3.     Între comunism și capitalism există, astăzi, China. Din prima experiență socială au păstrat planificarea pe termen lung pentru dezvoltarea economică, de la care nu se abat. Din cea de-a doua, către care tind, au adaptat accentuatul pragmatism și eficiența. Coabitarea dintre cele două crează pentru lumea de astăzi în criză, prilejul unei dileme. Unii îl numesc „miracol” chiar, alții doar „trend”. În toate cazurile, un fenomen economic imposibil de ignorat. 10% este creșterea economică medie anuală a Chinei, față de 1,2% în România, în ultimii 22 de ani. Primul trimestru din anul 2013 l-au închis cu 7,7% creștere.”, scrie pe blogul sau, deputatul Andreea Vass.

”China are centrul de afaceri de elită globală de la Shanghai, dar și circa 120 milioane de chinezi care trăiesc astăzi în sărăcie extremă, cu sub 1 dolar pe zi. Fără investiții, fără muncă, fără dezvoltare regională și fără creștere economică ridicată, problemele marii Chine nu se pot rezolva. Am înțeles câte idei preconcepute aveam despre aceasta țară până să o văd la firul ierbii. Am înțeles că atunci când o realizare mare o împarți la mulți devine mică. În schimb, când un rău mic îl împarți la mulți devine un dezastru.” mai scrie deputatul PDL.

Idei pentru primari: „mai modern decât un oraş, mai ecologic decât un sat”

Miyun Economic Development Zone, în opinia fostului consilier a ex-premierului Emil Boc, înseamnă industriile verzi din cinci domenii cheie: producţia de automobile şi componente, industria alimentară eco, bio-medicina, electronică şi IT, materiale noi. Miyun Eco-Friendly Business District, lansată în luna mai 2011, concentrează industrii de protecţia mediului, sănătate, turism, industrii creative şi design, servicii financiare complexe. Zona este preconizată a deveni centru internaţional pentru industria de agrement. „Agricultura din Miyun este un alt nucleu de dezvoltare ecologică. Dacă un fermier chinez se confruntă cu o boală a plantaţiei, poate solicita consultanţă on-line de la stat. Fermierii se organizează în asociaţii spontane de colaborare, care intră în legătură directă cu marile centre comerciale, restaurante, cantine şcolare, hoteluri, din partea cărora primesc comenzi. Prin urmare, fermerii produc în funcţie de comenzile primite”, a mai spus deputatul.

Parcul de dezvoltare industrială hi-tech Xi’an plătește taxe cât bugetul României

Parcul de dezvoltare industrială hi-tech Xi’an se află în topul primelor 6 zone de dezvoltare chineze, cu platforme de afaceri, științifice și universitare puternice. Aproape 16.000 de firme acționează în patru industrii cheie: IT și electronice, industrie prelucrătoare inovativă, farmaceutice bio și industria serviciilor moderne. Parcul a demarat cu o subvenție de doar 100.000 yuani (puțin peste 54.000 lei) acordată de guvernul central în anul 1991. Parcul a adus la bugetul de stat venituri din taxe de 338,4 mld. yuani (183 mld. lei) în anul 2012, aproape cât veniturile bugetare totale ale României.

Lecție chinezească pentru IMM-uri

Consiliul de Stat al Chinei a lansat în anul 2012 o propunere care a cuprins 29 de măsuri concrete, menite să ajute microîntreprinderile și întreprinderile mici să treacă peste dificultățile cauzate de creșterea costurilor, lipsa opțiunilor de finanțare și povara fiscală. Anul acesta, în martie, Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației a lansat planul de aplicare a unui nou program. Statul chinez finalizează acum cel de-al treilea lot de 100 de platforme naționale demonstrative de servicii publice dedicate IMM-urilor; sprijină mai mult de 500 de instituții de garantare în serviciile pe care le oferă IMM-urilor; pregătește 500 de mii de persoane în management și 1.000 de lideri pentru a ajuta IMM-urile să își îmbunătățească propriul management.

Parteneriatul politic

”Politic, am stabilit că în luna octombrie 2013 o delegație de tineri a PDL va participa la Forumul tinerilor politicieni din China cu Europa Centrală și de Est. În anul 2014, o delegație mai largă de tineri specialiști în diferite domenii ai PDL vor face o vizită de documentare pentru a putea promova colaborarea între cercetătorii și institutele partidelor noastre.”, anunta Andreea Paul.

Sursa: http://www.andreeapaul.ro/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.