Parlamentul European a aprobat acordul prin care UE va transmite datele personale ale cetățenilor către SUA

După o dezbatere aprinsă, Parlamentul European a aprobat joi controversatul acord prin care UE va transfera autorităţilor americane datele pasagerilor curselor aeriene transatlantice, cu scopul de a ajuta SUA în lupta împotriva terorismului şi a infracţionalităţii transnaţionale, potrivit Gandul.info.

Toţi europarlamentarii români care au votat s-au pronunţat pentru acest acord, cu trei excepţii: Renate Weber (PNL-ALDE), Victor Boştinaru (PSD-S&D) şi Adrian Severin (independent).

“Dacă eu am încredere în americani să le dau aceste date, nu ar trebui şi ei să aibă încredere să mă lase să intru în ţara lor fără viză? “, s-a întrebat, într-un interviu pentru Gândul, Renate Weber (PNL, ALDE).

Weber s-a declarat “revoltată” de felul în care Comisia Europeană negociază acordurile cu SUA. “Tot timpul cedăm, dar nu primim nimic în schimb”.

“Ca persoană care vine din România, sunt foarte supărată şi nemulţumită de felul în care Comisia Europeană poartă aceste negocieri cu SUA, care sunt, să spunem, foarte limitate”, a mai declarat Weber.

“Înţeleg nevoia de a combate terorismul prin măsuri preventive, dar acest acord încalcă în mod categoric legislaţia europeană privind datele cu caracter personal”, a mai spus eurodeputata liberală.

Pe de altă parte, colega de partid a Renatei Weber, Adina Vălean, a votat pentru această rezoluţie. “Cred că este un instrument util pentru lupta împotriva terorismului”, a declarat pentrugândul Vălean (PNL, ALDE), întrebată fiind de ce a votat pentru rezoluţia care aprobă acordul UE-SUA.

“Aduce garanţii suplimentare faţă de cele existente înainte, cum ar fi creşterea verificărilor, promisiunea CE că va face informări periodice, ştergerea datelor după o anumită perioadă de timp.Consider că acest acord e un pas înainte“, a mai declarat Adina Vălean.

Citește aici articolul integral.
FOTO: airportways.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.