PE a aprobat un acord între UE, SUA și Canada care pune capăt disputei privind carnea de vită cu hormoni

Parlamentul European a aprobat miercuri un acord între UE, Statele Unite şi Canada care pune capăt unei dispute de peste 20 de ani, referitoare la importurile comunitare de carne de vită cu hormoni, informează agenția Mediafax.

Diferendul comercial a început în 1988, când Uniunea Europeană a interzis toate importurile de carne provenită de la vite tratate cu hormoni de creştere, decizie care a determinat SUA şi Canada să impună sancţiuni de 125 de milioane de dolari pe an, pentru produse europene de lux precum brânza Roquefort, trufe şi muştar.

Autorităţile UE şi cele de la Washington au convenit în 2009 ca ţările comunitare să menţină interdicţia, dar Statele Unite să elimine treptat sancţiunile, în schimbul unei creşteri semnificative a cotelor pentru importul fără taxe al cărnii de vită fără hormoni.

Cantitatea de carne de vită fără hormoni scutită de taxe de import în UE a fost stabilită la 20.000 de tone pe an şi va fi mărită la 48.200 de tone până în august 2012, din care 45.000 de tone vor proveni din SUA şi 3.200 de tone din Canada.

Statele Unite au eliminat toate taxele de import aplicate alimentelor europene de lux în luna mai a anului trecut.

UE a insistat în dispută că interdicţia aplicată cărnii cu hormoni se bazează pe doveziile ştiinţifice privind riscurile pentru sănătate, deşi Statele Unite şi Canada resping această evidenţă.

Decizia trebuie aprobată şi de Consiliul de Miniştri al UE, care şi-a dat deja acordul informal.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto: secretelefetelor.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *