PE cere ridicarea restrictiilor de pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari

Parlamentul European a aprobat cu o majoritate clara o Rezolutie care cere ridicarea restrictiilor care impiedica cetatenii romani si bulgari sa munceasca in mai multe state membre ale  Uniunii Europene. Rezolutia a fost initiata de europarlamentarii PDL Elena Basescu, Marian-Jean Marinescu si Traian Ungureanu si a fost sprijinita de majoritatea grupurilor politice din Parlamentul European.

Rezolutia constata ca date statistice oficiale publicate de Comisia Europeana dovedesc fara dubiu ca prezenta cetatenilor romani si bulgari pe piata muncii in diverse state ale Uniunii Europene a avut un efect pozitiv. Rezolutia constata ca nu exista nicio justificare economica pentru mentinerea restrictiilor impotriva muncitorilor romani si bulgari si solicita Guvernelor care mentin barierele pe piata muncii sa le elimine fara intarziere. Rezolutia deplange practica acelor state membre UE care au impus restrictii pe piata muncii impotriva cetatenilor romani si bulgari folosind formule fara acoperire economica.

Europarlamentarul PDL Elena Basescu a insistat asupra acestei situatii anormale: “Prin folosirea unei expresii extrem de vagi din legislatia europeana, «perturbare grava pe piata muncii», aceste state au fragmentat piata interna prin incalcarea uneia dintre cele 4 libertati fundamentale”.

Elena Basescu a respins categoric argumentul folosit de acele state membre UE care sustin ca prezenta muncitorilor romani si bulgari ar crea dezechilibre economice: “Consider ca tocmai refuzul acestor guverne de a permite intalnirea cererii cu oferta provoaca dezechilibre pe piata muncii.”

“Nu poate sa existe piata unica fara libertatea totala a fortei de munca. Nu putem sustine in continuare o politica de migratie legala a cetatenilor din tari terte atata vreme cat exista restrictii ale cetatenilor europeni pe piata muncii in UE. Rezolutia adoptata de Parlamentul European e un pas inainte care va produce rezultate benefice atat pentru economiile tarilor gazda, cat si pentru cetatenii romani si bulgari” – a declarat europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu.

Rezolutia reafirma egalitatea in drepturi a cetatenilor Uniunii Europene si sustine eliminarea imediata a masurilor care limiteaza aceste drepturi in cazul cetatenilor romani si bulgari. “O formula foarte la moda spune ca e nevoie, acum, in vremuri de criza de “Mai multa Europa”. Din pacate prea multe state UE prefera formula “Mai multa Europa pentru mai putini europeni” – a declarat europarlamentarul PDL Traian Ungureanu. In plus, eurodeputatul Traian Ungureanu a afirmat ca deschiderea pietelor muncii trebuie facuta intr-o maniera responsabila, impiedicand legalizarea furtului de creiere prin deschiderea pietelor doar pentru acei muncitorihiper calificati.

Sursa foto: dreamstime.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.