Pe fondul lipsei unor rezultate notabile, astăzi începe la Bruxelles ce-a de-a patra rundă de negocieri UE-Marea Britanie în urma căreia europenii așteaptă propuneri concrete

După trei runde de negocieri în care nu s-au constatat rezultate notabile, europenii așteaptă luni la Bruxelles, cu ocazia demarării celei de-a patra rundă de negocieri, propuneri concrete din partea britanicilor, în pofida eforturilor prim-ministrului Theresa May de a împiedica blocarea discuțiilor cu privire la Brexit săptămâna trecută, informează AFP, citat de Agerpres.

FOTO: European Commission/ Facebook

Cele două părți încearcă soluționarea a trei dosare importante: garantarea drepturilor cetățenilor care sunt vizați direct de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, factura pentru Brexit și problema irlandeză.

În prima fază a negocierilor, obiectivul era acela de a termina această primă etapă pentru a demara discuțiile legate de viitoarea relație pe care Marea Britanie o va avea cu Uniunea Europeană după ce va fi părăsit blocul comunitar.

“Ne vom lua tot timpul de care avem nevoie și apoi vom trece la etapa a doua”, a afirmat cu câteva zile înainte de începerea celei de-a patra runde un înalt responsabil european.

Citiți și Ministrul de Externe britanic, Boris Johnson, se află luni la București pentru o întrevedere cu șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu

“La ora actuală, absolut nimeni nu crede că vom fi gata în octombrie”, a adăugat aceeași sursă, neexcluzând totuși un progres de ultim minut înaintea summitului european din 19-20 octombrie. Îi revine negociatorului UE pentru Brexit, Michel Barnier, misiunea de a evalua progresul negocierilor și de a propune celor 27 de țări membre trecerea la etapa următoare.

O Mare Britanie suverană și o Uniune Europeană încrezătoare bazate pe un nou parteneriat al valorilor și intereselor și pe o nouă alianță la nivel global este propunerea de viitor pe care premierul britanic Theresa May a făcut-o într-un discurs la Florența, un oraș cunoscut pentru puterea sa comercială istorică și considerat leagăn al capitalismului renascentist.

În fața a câteva sute de oameni, Theresa May s-a adresat indirect liderilor europeni și direct cetățenilor Uniunii propunând un parteneriat global bazat pentru un viitor împărtășit, bazat pe două coordonate esențiale: un parteneriat economic și o relație de securitate.

Liderul guvernului londez a propus, de asemenea, și o perioadă de tranziție de doi ani după ce Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană la sfârșitul lunii martie a anului 2019.

Tratativele privind Brexit au fost deschise pe 19 iunie, la Bruxelles, reuniune la care s-au fixat ordinea priorităților în negociere și calendarul. Cea de-a doua reuniune, care a avut loc pe 20 iulie, a relevat un dezacord fundamental între negociatorii UE și cei britanici privind drepturile cetățenilor.

După ultima săptămână de negocieri la Bruxelles, de la finalul august, cu privire la retragerea Marii Britanii din UE, negociatorul-şef Michel Barnier a sugerat că nu s-au înregistrat progrese semnificative cu privire la cele trei probleme cheie, de a căror rezolvare depinde şi discutarea unui viitor acord comercial între Londra şi Bruxelles.

Marea Britanie a notificat Uniunea Europeană privind ieșirea sa din UE pe 19 martie 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.